Grotenberge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor de helling, zie Grotenberge (helling).
Grotenberge
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Grotenberge
Grotenberge
Grotenberge
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Zottegem Zottegem
Coördinaten 50° 52′ NB, 3° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,66 km²
Inwoners (31/12/2007) 1.278 (274 inw./km²)
Overig
Postcode 9620
Detailkaart
Grotenberge
Grotenberge
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België
De oude afspanning De Posterij draagt het jaartal 1768
Voormalige pastorie, nu Museum voor Folklore
Domein Breivelde
Sint-Pietersbanden en Sint-Berlindiskerk

Grotenberge is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Zottegem. Grotenberge is ruim 466 ha groot en telt ongeveer 1300 inwoners (situatie 2007 en excl. de wijk Bijloke); de wijk Bijloke telt ongeveer 800 inwoners en ligt voor een groot deel op het grondgebied van Grotenberge.

Grotenberge kent de wijken Wolvenhoek, Pardassenhoek, Klabot en recent de Bijloke. Tot de jaren 1970 was Grotenberge een vrij landelijke gemeente in de Vlaamse Ardennen. Met de aanleg van de N42, het industrieterrein (38ha) en de wijk Bijloke is daar behoorlijk verandering in gekomen. Grotenberge maakt voor een groot stuk deel uit van het kleinstedelijk gebied van Zottegem (cfr de ruimtelijke structuurplanning).

Geografie[bewerken]

Grotenberge ligt binnen Zandlemig Vlaanderen. Het hoogstgelegen punt ligt in de buurt van de Posterij en de Pardassenhoek: 93 m. Grotenberge watert deels af via de Deinsbeek in de Zwalm; andere delen wateren af via de Molenbeek aan de grens met Hillegem in de Schelde of via de Molenbeek-Ter Erpenbeek te Sint-Lievens-Esse in de Dender.

Ligging binnen Zottegem[bewerken]

Ligging van Grotenberge binnen Zottegem

Naam[bewerken]

Grotenberge (1181, Grotenberge) zou letterlijk betekenen "de grote berg". Anderen zien meer in de verwijzing naar een persoonsnaam gezien in 1235 en 1238 de naam werd geschreven als Grothemberge. De volkse naam Breivelde is een synoniem voor de naam Grotenberge. Breivelde betekent "het brede, uitgestrekte veld".

Bezienswaardigheden[bewerken]

Geklasseerde monumenten en landschappen[bewerken]

 • Ter Goten 1: hoeve met omgeving als dorpsgezicht; deze hoeve werd door André Geens (voormalig minister) ingericht als woning.
 • Posterij (Gentse Steenweg 97) met omgeving als dorpsgezicht; deze voormalige posterij is op heden deels in gebruik als woning; een ander deel bevat een leegstaande feestzaal.
 • Pastorie (Grotenbergestraat 162) als monument; dit pand huisvest op heden het Museum voor folklore.
 • het domein Breivelde als landschap; dit gemeentelijk domein werd in 1970 verworven van de familie Van Maele de Ghorain. Het oorspronkelijke romantisch aandoend park bevat tientallen waterpartijen en telt tal van inheeemse en uitheemse boomsoorten (onder meer heel wat sequoia's). Het domein werd uitgebreid met nieuw bos in de richting van de Bevegemse Vijvers.
 • St-Pietersbanden en St-Berlindiskerk als monument; deze kerk dateert van 1855. De vorige kerk stond langs de Grotenbergestraat, ter plaatse van het huidig kerkhof.
 • Onze-Lieve-Vrouw Van Lourdesgrot (Grotstraat 1) als monument
 • Hof te Wassenhove (Lageweg 1) en omgeving: dorpsgezicht; dit is de voornaamste leenhoeve van Grotenberge. De oorspronkelijke hoeve, welke omwald was, stond ten noordwesten van de huidige hoeve (Molenecho's).
 • Stenen Molen: stenen molen als dorpsgezicht; de molen is volledig vervallen; bestaat nog slechts uit de romp (Molenecho's).

Andere[bewerken]

Sport en recreatie[bewerken]

 • Verschillende wielerwedstrijden doorkruisen het dorp. De helling Grotenberge draagt in de wedstrijden gewoon de naam van het dorp.
 • Het sport- en recreatiecomplex de Bevegemse Vijvers ligt op grondgebied Grotenberge, tegen de grens aan met het oude Zottegem (Bevegem).
 • Voetbalclub Eendracht Grotenberge is aangesloten bij de KBVB.

Externe links[bewerken]

Extern kaartmateriaal[bewerken]