Naar inhoud springen

Halloween (1978)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Toth (overleg | bijdragen) op 20 feb 2020 om 18:30.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Halloween
Halloween
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline The Night He Came Home!
Regie John Carpenter
Producent Debra Hill
Scenario John Carpenter
Debra Hill
Hoofdrollen Donald Pleasence
Jamie Lee Curtis
P.J. Soles
Nancy Kyes
Muziek John Carpenter
Montage Charles Bornstein
Tommy Lee Wallace
Cinematografie Dean Cundey
Productiebedrijf Falcon International Pictures
Distributie Atlantic Releasing
Embassy Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 25 oktober 1978
Genre Horror / thriller (film)
Speelduur 91 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 300-325.000
Opbrengst $ 70.000.000
Gewonnen prijzen 4
Overige nominaties 2
Vervolg Halloween II (1981)
Remake Halloween (2007)
Halloween (2018)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Halloween is een horrorfilm uit 1978 van John Carpenter.

De film zou een van de grondleggers van het slasher-filmgenre blijken. Er werden tot aan 2018 tien sequels en remakes van verschillende delen van Halloween gemaakt. De werktitel van de film was The Babysitter Murders. In 2006 werd de film opgenomen in het National Film Registry.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Michael Myers vermoordt op zesjarige leeftijd op de avond van Halloween vanuit het niets zijn zus Judith met een keukenmes. Hij wordt opgesloten in een inrichting, maar ontsnapt vijftien jaar later. Al die tijd heeft hij geen woord gesproken en geen emotie vertoond. Hij steelt een masker en een aantal messen en zet koers richting zijn geboortedorp Haddonfield (Illinois). Hij blijkt het voorzien te hebben op oppas Laurie Strode en haar vriendinnen Annie Brackett en Lynda van der Klok. Myers psychiater, Sam Loomis, probeert intussen mensen te overtuigen van de monsterlijkheid van zijn patiënt, die zo snel mogelijk weer gevonden en opgesloten of desnoods gedood moet worden.

Rolverdeling

Achtergrond

Productie

Na de film Assault on Precinct 13 te hebben gezien op het filmfestival van Milaan, besloten producent Irwin Yablans en Moustapha Akkad tot het maken van een film over een psychopathische moordenaar. Ze benaderden John Carpenter voor de regie. Akkad leverde het budget voor de film, $320.000. Door dit lage budget en het feit dat ze maar vier weken opnametijd hadden vreesde Carpenter dat de film een flop zou worden. Het budget dwong de producenten om veel kostuums en rekwisieten goedkoop in te kopen of zelf te maken.

De film werd binnen 21 dagen opgenomen in het voorjaar van 1978. De opnames vonden plaats in South Pasadena, Californië.

Filmmuziek

Een van de redenen dat de film succesvol werd was de muziek, vooral het centrale thema. De muziek werd grotendeels gecomponeerd door Carpenter zelf. Hij gaf zichzelf hiervoor op de aftiteling de naam "Bowling Green Philharmonic Orchestra". Enkele van de nummers werden door Carpenter opgenomen met een groep vrienden, die zich gezamenlijk The Coupe DeVilles noemden.

Het beroemde muzikale thema werd ook geregeld gebruikt als achtergrondmuziek in de kinderprogramma's Bassie en Adriaan en Xenon (televisieserie).

Reacties

De film werd een groot succes. In de Verenigde Staten alleen bracht de film 47 miljoen dollar op. De film kreeg ook goede reacties van critici. De film had een grote invloed op latere horrorfilms, met name die in het slasher-genre. Zo introduceerde de film het concept dat de moordenaar vooral achter mensen aanzit die iets op hun kerfstok hebben.

De film werd opgevolgd door zeven vervolgfilms, en een mediafranchise bestaande uit onder andere strips en romans.

Notities

  • De oppaskinderen kijken samen met Laurie Strodes naar de film The Thing from Another World op televisie. Carpenter maakte vier jaar na Halloween een remake hiervan onder de naam The Thing.
  • Halloween (1978) is uitgeroepen tot een van de engste films aller tijden. Halloween kwam op nummer 3, op nummer 2 staat The Shining en op nummer 1 staat The Exorcist.
  • in 2018 komt de film Halloween uit dat is een vervolg op deze film. De andere delen maken daar geen deel meer van uit.

Prijzen en nominaties

In 1979 won Halloween een Critics Award op het Avoriaz Fantastic Film Festival. Datzelfde jaar werd de film genomineerd voor een Saturn Award voor beste horrorfilm.