Harald Vlugt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harald Vlugt
foto: Hans de Bruin
foto: Hans de Bruin
Persoonsgegevens
Volledige naam Nicolaas Jozef Harald Vlugt
Geboren 22 maart 1957, Bergen (Noord-Holland)
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer, collagist, graficus
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Nicolaas Jozef Harald Vlugt (Bergen (Noord-Holland), 22 maart 1957) is Nederlands beeldhouwer, collagist en graficus. Vlugt woont en werkt in zijn studio in een oude likeurstokerij midden in de Jordaan, Amsterdam.

Biografie en werk[bewerken]

Direct na het voltooien van zijn kunstopleiding in Amsterdam in 1981 was Vlugt een van de organisatoren van de alternatieve galerie Aorta in het oude NRC-gebouw in de binnenstad van Amsterdam. 2-3 jaar vormde Vlugt met Aldert Mantje een kunstenaars duo. Vanaf 1983 maakten ze beiden de overstap naar het "officiële" circuit en traden toe tot de succesvolle en avant-gardistische Galerie The Livingroom in Amsterdam. In 1987 exposeerde het duo ter afsluiting van hun samenwerking met een groot museum-overzicht "Gute Kameraden" in alle zalen van het toenmalige Museum Fodor in Amsterdam.

In 1985 ontving Vlugt een reisbeurs voor NYC alwaar hij een half jaar woonde en werkte en exposeerde o.a. bij Gallery Germans van Eck op West Broadway 420. In 1986 verlaat Vlugt de galerie The Livingroom en exposeert nu bij Galerie Nikki Diana Marquardt in Parijs. In 1987 exposeert Vlugt in Montreal in de expositie "Out of Holland" in het nr. 1 museum in Canada; Muse d'Art Contemporain in Montreal . Ook had hij een grote soloshow in het Centre d'Art Plastique in Noord-Lyon, F. In 1988 toonde hij sculpturen op de tentoonstelling "La Giovane Scultura Olandese" als onderdeel van de Biennale van Venetië, iets wat direct meer mogelijkheden gaf qua samenwerkings-verbanden met internationale musea en galerieën .

In de jaren daarna tot nu exposeert Vlugt veelvuldig in internationale musea en galeries , woont en werkt langere tijd in o.a. Sao Paulo, NYC., Cairo, Oranjestad, Auckland, Trinidad en Parijs. In 1994 won hij de eerste prijs van de Nationale Grafiekprijs en won hij de 4e Belgische Grafische Industrieprijs en zat bij de wereldselectie van 20 kunstenaars voor de prestigieuze Senefelder Preis , Dusseldorf, D. In 1994 vindt ook zijn grote solo-expositie "Senses of reality " plaats in het hele Stedelijk Museum Schiedam . Later reist deze expositie door naar twee Parijse musea.

Van 1995-2002 deed Vlugt een grote opdracht in de Watergraafsmeer op de locatie van het voormalige Ajax-voetbalstadion, waaronder de Middenstip. Dit project deed hij deels samen met Schots beeldhouwer David Mach. In totaal maakten ze 18 verschillende keramische kunstwerken waarvan drie van 36 meter hoog.

In 2002 was Vlugt gasthoogleraar Beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Vanaf 2003 werkt Vlugt veel voor het NRC Handelsblad waarvoor hij beeld maakte bij polemische verhalen gebruikmakend van zijn miljoen images tellende analoge beeldende archief.

Cruiseschip-kunst[bewerken]

Vanaf 2003 werkt Vlugt ook aan 2- en 3-dimensionale kunstwerken voor de drie grootste cruiseschip-maatschappijen . Voor de Queen Mary 2 (Carnaval Cruises) maakte hij zes kunstwerken, waaronder het majestueuze grote theatergordijn voor het grootste theater op het schip. Voor de Freedom of the Seas (Royal Caribbean), het grootste cruiseschip ter wereld, maakte Vlugt o.a. die grote sculpturale kroonluchters voor de hoofd-esplanade op het schip. Voor de Nieuw Amsterdam (Holland Amerika Lijn) maakte hij in 2009 het meest prominente kunstwerk op het schip. De collage Nieuw Amsterdam is een 2 bij 7 meter grote handmatige ingeschilderde collage, waarbij Vlugt speelt met het beeld van het huidige New Yorkse skyline gezien vanuit New Jersey. De contour van de honderden gebouwen van Manhattan is identiek aan vandaag, alleen zijn de honderden gebouwen samengesteld en opgebouwd uit duizenden afbeeldingen van 17de en 18de eeuwse kasten en meubels. De kasten dienen als metafoor voor alle nationaliteiten die toen maar ook nu neerstrijken op Manhattan. Op de voorgrond, in de Hudsonriver, zien we een "zeeslag" van ruim 400 verschillende schepen uit alle werelddelen en tijden .

Poëzie en collage[bewerken]

Vlugt werkt veel samen met schrijvers, waarbij hij reageert met collage-beeld bij poëzie. In 2001-2002 vormt Vlugt met dichter Pieter Boskma het duo De Winterschilders; een jaar lang elke maand een dubbele pagina erotische poëzie vs. beeld. In 2008 verschijnt bij Uitgeverij 99 het boek Totok 2 met poëzie van Adriaan van Dis en collages van Harald Vlugt. In 2015 verschijnt bij Uitgeverij 99 het boek Voor en na het meesterwerk met poëzie van Joost Zwagerman en beeld van Harald Vlugt. In 2016 maakt Vlugt prenten voor de speciale editie van de laatste gedichtenbundel van Joost Zwagerman Wakend over god.

Externe link[bewerken]