Hever (Boortmeerbeek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hever
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Hever
Hever (Boortmeerbeek) (België (hoofdbetekenis))
Hever (Boortmeerbeek)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Boortmeerbeek Boortmeerbeek
Coördinaten 50° 60′ NB, 4° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,01 km²
Inwoners (10/06/2003) 5.899
(655 inw./km²)
Overig
Postcode 3191
Netnummer 015
Detailkaart
Hever (Boortmeerbeek) (Vlaams-Brabant)
Hever (Boortmeerbeek)
Portaal  Portaalicoon   België

Hever is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de gemeente Boortmeerbeek. Het was een zelfstandige gemeente tot deze bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Boortmeerbeek.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Hever zou afgeleid zijn van Havera, dat "geitenbosje" betekent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De dorpskern van Hever ontstond op de kruising van de oude heirbaan Leuven-Mechelen en de Walkerengatweg (thans Guido Gezellestraat) die toegang verleende tot het cultuurgebied "Heverveld" en doorliep tot de Donk.

Middeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

Hever behoorde lange tijd tot het land van Mechelen. In de Frankische periode zou er bewoning geweest zijn in de omgeving van het Heverveld.

Van circa 900 af behoorde Hever tot het Mechels kapittel (vereniging van kanunniken behorend tot een dom- of collegiale kerk, zijnde Sint Rombout te Mechelen).

18e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Ferrariskaarten (1777) is Hever te zien als een gehuchtje met zo'n 15 huizen, bijna uitsluitend op de Ravesteinstraat. Ten westen ervan lag uitsluitend landbouwgrond en ten oosten moerasachtige weilanden. Rond het Trianon stonden ook zo'n 15 huizen.

19e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstgalerij binnen het kasteel

Tot begin 19e eeuw bestond het vooral uit primitieve landbouwgronden en moerassige gebieden. In 1860 was er nog geen bewoning in die gebieden met uitzondering van het kasteel van Schiplaken en twee, toen recente, cultuurontginningen, de Duitse hoef nabij de grens met Kampenhout en de Bosbeekhoeve nabij de grens met Elewijt en Hofstade.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De deelgemeente Hever ligt in het westen van de gemeente Boortmeerbeek. De deelgemeente bestaat uit de woonkernen Hever en Schiplaken. Hever behoort tot de Brabantse Kempen.

Hydrografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van het dorp ligt de loop van de Dijle. Aan de zuidzijde deelt het kanaal Leuven-Dijle Hever in twee.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Door de gunstige ligging en de korte afstand tot Mechelen is Hever een woonplaats voor forensen geworden.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Onze-Lieve-Vrouwekerk die reeds vermeld wordt in 1473. Van de huidige kerk dateren het koor en een transept nog van de 16de eeuw. De kerk werd verscheidene malen vergroot maar in 1854 opnieuw opgebouwd in classicistische stijl na een brand. Het kerkorgel werd in 1981 beschermd als monument en wacht nog steeds op restauratie.
  • De voormalige pastorie heeft een kern uit de 17de eeuw. In de 19de eeuw kreeg de pastorie het huidig uitzicht met de bouw van een classicistische gevel. In 1976 werd het gebouw beschermd als monument en de omgeving, waaronder de omgrachting, beschermd als landschap. De voormalige pastorie wordt gebruikt als cultuurcentrum.
  • Het kasteel de Ravestein werd reeds vermeld in de 13de eeuw. De laatste eigenaar liet het kasteel bij zijn dood in 1889 na aan de gemeente Hever. Het kasteel werd tot maart 2008 gebruikt als rusthuis voor bejaarden.

Mobiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Hever is gelegen langs de N26, de weg van Leuven naar Mechelen. Een andere belangrijke weg is de Heverbaan die het dorp verbindt met Boortmeerbeek. Daarnaast heeft het dorp een spoorweghalte langs de spoorlijn van Mechelen naar Leuven die eveneens de deelgemeente doorkruist.