Holmesina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holmesina
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Plioceen - Pleistoceen
Holmesina
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Eutheria (Placentadieren)
Superorde:Xenarthra (Tandarmen)
Orde:Cingulata (Gordeldierachtigen)
Familie:Pampatheriidae
Geslacht
Holmesina
Simpson, 1930
Holmesina floridanus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Holmesina op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Holmesina[1][2] is een geslacht van uitgestorven gordeldierachtigen, dat in de verte verwant was aan bestaande gordeldieren, behorend tot de familie Pampatheriidae. Het was een herbivoor die tijdens het Laat-Plioceen en Pleistoceen op het Amerikaanse continent leefde en graasde op grove vegetatie; gordeldieren zijn meestal insecteneters of omnivoren. Dit dier voedde zich met planten.[3] Net als gordeldieren, en in tegenstelling tot de andere uitgestorven tak van megafaunale cingulaten, de glyptodonten, bestond het pantser uit flexibele platen waardoor het dier gemakkelijker kon bewegen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Fossielen van Holmesina zijn met name gevonden in Florida en verder ook in andere Amerikaanse staten, Mexico, El Salvador, Costa Rica, Venezuela, Brazilië, Ecuador en Peru.[4][5] Ze migreerden naar het noorden tijdens de uitwisseling van fauna en pasten zich goed aan aan Noord-Amerika, zoals de grondluiaards, glyptodonten, gordeldieren, capibara's en andere Zuid-Amerikaanse migranten. Hun fossielen worden gevonden van Brazilië tot de Verenigde Staten, voornamelijk in Texas en Florida.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Holmesina was bijna twee meter lang en woog meer dan 250 kilogram, terwijl het moderne reuzengordeldier niet meer dan 54 kilogram bereikt.