Holocene kalender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Holocene kalender (afgekort H.E., Engels voor Holocene Era of Human Era) is een jaartelling vanaf het einde van de laatste ijstijd. De telling is gelijk aan de christelijke jaartelling, waarbij 10.000 jaren worden opgeteld. Het jaar 2000 was dus in de Holocene jaartelling het jaar 12.000. De jaartelling werd in 1993 voorgesteld door Cesare Emiliani[1] en was vooral bedoeld om het tellen van jaren in het Holoceen, zoals gebeurt in de archeologie, dendrochronologie en geschiedenis te vergemakkelijken.

In de christelijke jaartelling is geen sprake van een jaar nul, na 1 v.Chr. komt het jaar 1 n.Chr. Ook dit probleem wordt in de Holocene kalender verholpen. De keuze om de telling te laten beginnen bij 10.000 v.Chr. is omdat dit ongeveer samen valt met het einde van de laatste glaciale periode, en bovendien omdat de menselijke beschaving (de eerste vaste woonplekken, de landbouw, enzovoorts) geacht wordt rond deze tijd te zijn begonnen. Alle belangrijke gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis kunnen op die manier op een doorlopende tijdschaal geprojecteerd worden.

Jaartallen van de gregoriaanse kalender kunnen worden omgerekend naar de Holocene kalender door er 10.000 bij op te tellen voor jaartallen na Christus; of het Gregoriaanse jaartal van 10.001 af te trekken voor jaartallen voor Christus.

Voetnoten[bewerken]

  1. (en) Emiliani, C.; 1993: Calender reform, Nature 366, p. 716.

Zie ook[bewerken]