Holocene kalender

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een ijskern wordt uit een boorcilinder wordt gehaald. Met dit soort ijskernen is bepaald dat het Holoceen rond 9.700 v.Chr. is begonnen, het jaar 300 in de Holocene kalender.

De Holocene kalender (afgekort H.E., Engels voor Holocene Era of Human Era) is een voorgestelde, maar weinig of niet gangbare jaartelling vanaf het einde van de laatste ijstijd. De telling is gelijk aan de christelijke jaartelling, waarbij 10.000 jaren worden opgeteld. Het jaar 2000 was dus in de Holocene jaartelling het jaar 12.000. De jaartelling werd in 1993 voorgesteld door Cesare Emiliani[1] en was vooral bedoeld om het tellen van jaren in het Holoceen te vergemakkelijken in de archeologie, dendrochronologie en geschiedenis. Het Holoceen begint ongeveer rond 10.000 v.Chr. op het einde van de laatste glaciale periode. Vanaf deze periode is de menselijke beschaving begonnen met de eerste vaste woonplekken en de landbouw. Alle belangrijke gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis kunnen op die manier op een doorlopende tijdschaal geprojecteerd worden.

Omdat de christelijke jaartelling de geboorte van Christus als startpunt neemt is deze minder inclusief voor andere culturen en werelddelen. Rond het jaar 9.500 v. Chr. werd begonnen met de bouw van de eerste megalithische tempel, de Göbekli Tepe in het huidige Turkije. Dit zou als beginpunt van de menselijke beschaving gezien kunnen worden en dit valt (met een afwijking van 500 jaar) ongeveer samen met het begin van de Holocene kalender. Het begin van de landbouw, de neolithische revolutie, startte duizend jaar eerder waarmee de mensheid langzaamaan overstapte van jager-verzamelaars naar de landbouwsamenleving. De overstap naar het gebruik van de Holocene kalender zou gemakkelijk zijn omdat bij oude kalenders, agenda's enz. slechts een "1" voor het jaartal geplaatst zou hoeven worden.[2]

Doordat de christelijke jaartelling gevoelsmatig stopt bij het jaar 1 zijn we ons minder bewust van wat zich hiervoor afspeelde, zoals bijvoorbeeld in het oude Egypte, de Indusbeschaving en de geschiedenis van China. Door het gebruik van de Holocene kalender wordt hier meer de aandacht op gevestigd.

In de christelijke jaartelling is geen sprake van een jaar nul, na 1 v.Chr. komt het jaar 1 n.Chr. Ook dit probleem wordt in de holocene kalender verholpen. Jaartallen van de gregoriaanse kalender kunnen worden omgerekend naar de holocene kalender door er 10.000 bij op te tellen voor jaartallen na Christus; of het Gregoriaanse jaartal van 10.001 af te trekken voor jaartallen voor Christus.

Jaartallen[bewerken | brontekst bewerken]

Göbekli Tepe met de bouw werd begonnen in het jaar 500 HE, wat overeenkomt met 9.500 v. Chr..
In het jaar 11.969 HE vond de eerste maanlanding plaats.

Een aantal belangrijke gebeurtenissen geplaatst in de holocene jaartelling:

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]