Homo gautengensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Homo gautengensis
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
6a00d8341bf67c53ef01348157067b970c-320wi.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hominidae (Mensachtigen)
Geslacht:Homo (Mensen)
Soort
Homo gautengensis
Curnoe, 2010
Homo gautengensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Homo gautengensis is een uitgestorven mensensoort die tussen 800.000 en 2 miljoen jaar geleden voorkwam en is daarmee de oudst bekende soort uit het geslacht Homo. De fossielen ervan werden gevonden in het grottencomplex Sterkfontein te Zuid-Afrika. De naam verwijst naar Gauteng, de provincie waar de fossielen werden gevonden.

De soort was een meter lang en woog ongeveer 50 kilogram. In vergelijking met mensen had hij langere armen, een vooruitstekend gezicht, grotere tanden en kleinere hersenen. Het is mogelijk dat H. gautengensis desondanks een rudimentaire vorm van taal kende.

Hoewel hij verwant is aan moderne mensen, was H. gautengensis geen direct voorouder van de mens. In vergelijking met Homo habilis heeft de soort kleinere tanden en kaken, wat waarschijnlijk betekent dat ze een ander dieet hadden. De soort onderscheidt zich van het eerdere geslacht Australopithecus door zijn smallere gezicht, kleinere tanden en veel kleinere kaken en kaakspieren.

H. gautengensis leefde waarschijnlijk vooral op de grond, maar bracht vast ook tijd door in bomen. Bij de fossielen zijn stenen werktuigen gevonden. Ze zouden mogelijk ook vuur hebben weten te gebruiken. Bij de fossielen waren ook tekenen zichtbaar van mogelijk kannibalisme. Hij at echter ook plantaardig materiaal.