Hotel Slotania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slotania
Het hotel, gezien vanaf de kruising met de Burgemeester de Vlugtlaan. Januari 2015
Het hotel, gezien vanaf de kruising met de Burgemeester de Vlugtlaan. Januari 2015
Hotel
Locatie Amsterdam-Slotermeer
Adres Sloterneerlaan 133
Hotelketen Shi groep
Openingsdatum 1955
Aantal kamers 100
Website
Portaal  Portaalicoon   Toerisme
Het Vrijheidscarillon op Plein '40-'45 te Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West met daarachter het flatgebouw waar zich Hotel Slotania bevindt Foto: Erik Swierstra.

Hotel Slotania, tegenwoordig[wanneer?] Hotel Nieuw Slotania, is een hotel aan de Slotermeerlaan in de Amsterdamse wijk Slotermeer. Het 3 sterren hotel bezit 100 kamers en is gevestigd op de onderste verdiepingen van een flatgebouw aan de Slotermeerlaan tegenover Plein '40-'45. Sinds een aantal jaren is de naam veranderd in Nieuw Slotania en het hotel richt zich voornamelijk op toeristen en zakenlieden.

Het hotel bestaat al sinds ongeveer 1955 en was destijds een van de eerste grotere hotels buiten het stadscentrum van Amsterdam dat echter voor de toeristen en zakenlieden toch goed bereikbaar is met het voor de deur stoppen van tram 13 (tegenwoordig[wanneer?] tram 7) en bus 21. Daarnaast is ook het stadscentrum van Haarlem en de badplaats Zandvoort voor de toeristen rechtstreeks bereikbaar met bus 80 en de luchthaven Schiphol rechtstreeks bereikbaar met bus 69. Daarnaast is er ook voldoende gratis parkeerruimte in de buurt voor touringcars van logerende reisgezelschappen zodat men snel buiten de stad is.

Tegenwoordig[wanneer?] bevinden zich een groot aantal hotels buiten het stadscentrum, met voldoende parkeerruimte en goede verbindingen per openbaar vervoer met het stadscentrum.

In het hotel werden in de beginjaren in een van de bovenzalen voor de kinderen op zondagmiddag filmvoorstellingen gegeven waarbij de toegang tot de zaal onder het poortje was aan de achterzijde van het hotel naast een snackbar. Ook waren er filmvoorstellingen voor alle leeftijden. In de loop van de jaren zestig werden de filmvoorstellingen gestaakt.[1]

In het vroegere restaurant aan de voorzijde bevindt zich tegenwoordig[wanneer?] een filiaal van Febo dat tot in de jaren tachtig in een pand daarachter was gevestigd.

Bij een accommodatietest in het televisieprogramma Groeten van MAX in 2010 kreeg het hotel niet het Groeten van MAX-keurmerk uitgereikt.[2]

De naam Slotania is afgeleid van de wijknaam Slotermeer en daarmee ook indirect van het voormalige Slootermeer en de Slooter.

In de nabij gelegen Ruys de Beerenbrouckstraat bevond zich vroeger een dependance met de naam "Coenhotel".