Hulten (Gilze en Rijen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hulten
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Hulten (Gilze en Rijen) (Noord-Brabant)
Hulten (Gilze en Rijen)
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Gilze en Rijen Gilze en Rijen
Coördinaten 51° 34′ NB, 4° 57′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,04 km²
- land 5,02 km²
- water 0,02 km²
Inwoners (BAG, 2019) 415[1]
(70 inw./km²)
Overig
Postcode 5125
Netnummer 0161
Woonplaatscode 2068
Detailkaart
Locatie in de gemeente Gilze en Rijen
Locatie in de gemeente Gilze en Rijen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hulten is een dorp in de gemeente Gilze en Rijen. Op 4 oktober 2019 had het dorp 415 inwoners (CBS)[1]. De landbouw en veeteelt vormen de voornaamste bron van inkomsten.

Hulten ligt aan de oude rijksweg (N282) tussen Rijen en Tilburg, vlak bij de vliegbasis Gilze-Rijen. Het ligt ook aan de spoorverbinding Breda - Tilburg, en is bekend bij treinspotters.

Etymologie[bewerken]

In 1293 komt Hulten in geschrift voor onder de naam Hoelten en in de 16e eeuw spreekt men over Hoilten. Hoilten is wellicht het datieve meervoud van holt, bos, met de betekenis nederzetting in het bos. Een tweede mogelijk van de herkomst van de naam Hulten zou men kunnen zoeken in het Kempische woord Heul is Hult wat gegraven waterloop betekent.

Geschiedenis[bewerken]

Hulten werd een zelfstandige parochie in 1913. Op 4 februari 1914 werd de Gerardus Majellakerk ingezegend door bisschop Petrus Hopmans van Breda. Op 3 september 1944 werd Hulten grotendeels verwoest door een geallieerd bombardement. Ook de kerk werd toen vernield. In 1951 werd de huidige bakstenen Gerardus Majellakerk ingewijd. Ook de toen gebouwde school werd naar deze heilige vernoemd.

Gerardus Majella was in 1904 heilig verklaard. Naar verluidt stond de boer, die de grond voor de kerk afstond, erop dat dit de patroonheilige van de nieuw te bouwen kerk zou worden. Vanaf 1915 werden jaarlijks vanuit Tilburg en Goirle bedevaarten georganiseerd naar de Hultense kerk. Er werd een Gerardus Majellabroederschap opgericht die in 1938 nog 1200 leden telde, waarvan er 600 ter bedevaart gingen. Ook de in 1951 ingewijde nieuwe kerk trok aanvankelijk weer vele bedevaartgangers. Door onenigheid binnen de broederschap stopten de georganiseerde bedevaarten echter spoedig. De bedevaart werd een individuele zaak en het aantal bedevaartgangers nam sterk af. Met de komst van pastoor Dictus in 1970 werd de bedevaart nieuw leven ingeblazen, maar eind jaren 80 van de 20e eeuw nam de belangstelling sterk af, en met het emiritaat van de pastoor kwam de devotie de facto tot een einde.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Gerardus Majellakerk, aan Rijksweg 24, is een bakstenen basilicale kerk uit 1952, ontworpen door de Bredase architect W.J. Bunnik. De kerk wordt bedekt door een zadeldak. Merkwaardig is de vierkante toren met opengewerkte klokkengeleding, waarop een opvallende bolpiron met kruis.

Natuur en landschap[bewerken]

de Groote Leij ten noorden van Hulten

Hulten wordt overheerst door de Vliegbasis Gilze-Rijen, die zich onmiddellijk ten zuidwesten van het dorp uitstrekt. Naar het noordwesten vindt men de bedrijven en nieuwbouwwijken van Rijen. In het oosten vindt men enkele bospercelen, zoals Het Blok, eigendom van Defensie.

De Grote Leij loopt door het dorp in noordelijke richting. Ten noorden van Hulten liggen grootschalige landbouwontginningen.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Gilze, Reeshof, Rijen en Tilburg.