Humbeekbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Humbeekbrug
Humbeekbrug open.jpg
Algemene gegevens
Locatie Humbeek (Grimbergen)
Coördinaten 50° 59′ NB, 4° 23′ OL
Overspant Zeekanaal Brussel-Schelde
Lengte totaal 38,4 m
Breedte 11,6 m
Beheerder Waterwegen en Zeekanaal
Bouw
Ingebruikname 1968
Architectuur
Type hefbrug
Materiaal staal
Humbeekbrug
Humbeekbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Humbeekbrug is een hefbrug over het Zeekanaal Brussel-Schelde in Humbeek, een deelgemeente van Grimbergen. De brug werd gebouwd in 1968 heeft een metalen beweegbaar gedeelte met een lengte van 38,4 m en een breedte van 11,6 m. De brug is qua afmetingen identiek aan de Brielenbrug in Tisselt (Willebroek) en de Verbrande Brug in Grimbergen die in hetzelfde jaar werden gebouwd.

In 2003 werd de brug hersteld door plaatselijke bedrijven uit Grimbergen, Vilvoorde en Zemst.

Van 7 juli 2004 tot 29 oktober 2004 was de brug gesloten wegens een groot onderhoud. Er was veel gemor van bewoners en handelaars omdat men met een overzetboot het kanaal over moest.

Op 20 november 2012 voer een Belgisch schip (De Pegase) wegens een fout tegen het brugdek aan. De brug stond nog open voor een andere boot en de Pegase wou er ook onderdoor varen maar de op afstand bestuurde brug kwam toch naar beneden en de boot kon niet tijdig stoppen. De boot geraakte licht beschadigd, maar de kabels van de brug werden zwaar beschadigd. Na 5 uur kon het wegverkeer er terug over, maar de schepen moesten 4 dagen geduld hebben.

Afbeeldingen[bewerken]

Humbeekbrug geopend voor een zeeschip, 2016.