Huzarensalade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huzarensalade
Huzarensalade
Hoofdingrediënt(en) aardappel, mayonaise, vlees
Serveertemperatuur Koud
Gang Hors-d'oeuvre
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Op andere Wikimedia-projecten

Een huzarensalade is een salade met aardappel en vlees. Mayonaise wordt naast de salade geserveerd. Een vergelijkbare salade is ook wel bekend als Russische salade. Russische salade bevat altijd ei; vlees wordt soms vervangen door stukjes gare witvis, en/of schaaldieren. In Rusland zelf is de salade bekend onder de naam salat Olivjé, naar de van oorsprong Belgische kok Lucien Olivier die de salade rond 1860 in Moskou introduceerde.

Ingrediënten[bewerken | brontekst bewerken]

Een huzarensalade bevat doorgaans de volgende ingrediënten: aardappel, vlees, appel, rode biet, augurk en zilverui. Ze wordt aangemaakt met Franse dressing (vinaigrette) en geserveerd met wat garnituur, een beetje mayonaise en toast. In sommige varianten worden de ingredienten niet te klein gesneden en niet geprakt, zodat deze herkenbaar blijven, in andere varianten wordt een deel van de ingredienten gemalen en met mayonaise vermengd.

Doperwten, paprika, peen, ham, cornedbeef en ei zijn vaak aan te treffen in een huzarensalade. Kant-en-klaar verkrijgbare huzarensalades hebben vaak het karakter van een smeerbare pasta.

Oorsprong van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de naam huzarensalade is niet goed bekend. Er zijn wel verhalen in omloop. Zo waren huzaren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal omringd door de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die al snel ‘huzarensalade’ zou zijn genoemd.