Hylocereus undatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hylocereus undatus
Starr 030702-0018 Hylocereus undatus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Cactaceae (Cactusfamilie)
Geslacht:Hylocereus
Soort
Hylocereus undatus
(Haw.) Britton & Rose (1918)
Afbeeldingen Hylocereus undatus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hylocereus undatus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hylocereus undatus is een terrestrische of epifytische, kruipende, klimmende of hangende rijk vertakte cactus met tot 6 m lange, succulente, gevleugelde scheuten die zich met luchtwortels aan het substraat hechten. Op de vleugels van de scheuten zitten kleine wratjes (glochiden) met daarop twee tot vijf korte doornen.

De bloemen vormen zich aan groene, afgeronde bloemscheuten, die vlezige, afstaande schubben hebben en het vruchtbeginsel omgeven. De vele smalle, lancetvormige, tot 11 cm lange, gele of wittige, uitgespreide kroonbladeren staan in twee kransen, waaruit een bosje bleekgele meeldraden steekt. De bloemen zijn alleen 's nachts geopend en worden bestoven door vleermuizen.

De vruchten (bekend als pitaya) zijn doornloze, vlezige, ronde of ovale bessen met een rijp rozerode schil met driehoekige, tot 8 cm lange schubben. De pitaya's worden tot 20 cm groot. De schil is 1 cm dik en omsluit een vruchtholte, die gevuld is met glazig-witte, sappige pulp met daarin vele, tot 3 mm grote, zwarte zaden. De pulp is matig aromatisch in tegenstelling tot de pitaya van Selenicereus megalanthus, die veel zoeter en aromatischer smaakt.

Hylocereus undatus komt van nature voor in Zuid-Mexico en aan de westkust van Midden-Amerika. De soort wordt geteeld in tropisch Amerika en op sommige plekken in Afrika, Azië (vooral Thailand) en Australië.

Het geslacht Hylocereus bestaat uit circa twintig soorten, waarvan vooral de sterk gelijkende Hylocereus polyrhizus met rode pulp veel wordt gekweekt.

Bloem
Stengellid
Gehalveerde pitaya