IJsselspoorbrug (Zutphen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
IJsselspoorbrug
autobrug op de voorgrond, spoorbrug op de achtergrond
Algemene gegevens
Locatie Zutphen
Coördinaten 52° 9′ NB, 6° 11′ OL
Overspant IJssel
Lengte totaal 348 m
Doorvaarthoogte 10,92 m
Doorvaartbreedte 80 m
Aantal sporen 2
Langste overspanning 89 m
Beheerder ProRail, gemeente Zutphen
Bouw
Bouwperiode 1862 - 1865, 1945, 1985
Opening 1985
Gebruik
Huidig gebruik treinverkeer
Spoorlijn Spoorlijn Arnhem - Leeuwarden
Architectuur
Type vakwerkbrug, hefbrug
Materiaal beton, staal
IJsselspoorbrug (Gelderland)
IJsselspoorbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De IJsselspoorbrug bij Zutphen overspant de rivier de IJssel en maakt deel uit van de spoorlijn Arnhem - Leeuwarden, met aan de westzijde de lijn naar station Arnhem en een tak naar station Apeldoorn. Aan de oostzijde is station Zutphen en vervolgens de lijn naar station Zwolle en takken naar station Hengelo en station Winterswijk.

De spoorbrug ligt vlak naast een verkeersbrug, de Oude IJsselbrug (met de spoorbrug aan de noordzijde) en heeft een westelijke aanbrug met 7 overspanningen en een lengte van circa 218 meter. Daarnaast hebben de bruggen een beweegbaar deel, een hefbrug met een overspanning van 29 m. De hoofdoverspanning is een vakwerkbrug met gebogen bovenrand met een lengte van circa 89 meter. Tot slot is er een aanbrug van circa 12 meter.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1862 en 1865 werd een enkelsporige spoorbrug gebouwd. De uiterwaarden werden overbrugd door zeven vakwerkbruggen. De bruggen werden ontworpen door de firma J.C. Harkort te Harkorten bij Hagen. In 1940 en 1945 werden de bruggen door oorlogshandelingen vernield. In 1945 werden de bruggen tijdelijk vervangen door een tweetal parallelle Baileybruggen. Hierna werd de gehele overbrugging in zijn huidige vorm hersteld. Op de plaats van vroegere draaibrug kwam een dubbelsporige hefbrug met aanbrug. Voor het zomerbed kon een dubbelsporige vakwerkbrug worden toegepast, samengesteld uit een in 1944 gebouwde brug afkomstig van de overbrugging van de Rijn bij Oosterbeek. De herstelde overbrugging werd ingericht voor enkelspoor. Na 1976 bleek dat deze bruggen en de betonnen poeren op de pijlers vervangen moesten worden vanwege de slechte staat. In 1980 was de nieuwe betonnen aanbrug gereed. Vervolgens werd de gehele overbrugging in 1985 voor dubbelspoor ingericht.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie IJsselbrug (Zutphen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.