Janovska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Janovska
Plaats in Oekraïne Vlag van Oekraïne
Janovska
Janovska
Coördinaten 49° 51′ NB, 23° 59′ OL
Portaal  Portaalicoon   Oost-Europa
'Deelnemers' aan Sonderaktion 1005 poseren bij een machine om botten fijn te malen

Janovska was tussen 1941 en 1943 een Duits werk-, concentratie- en vernietigingskamp nabij de (destijds Poolse) stad Lwów. Tegenwoordig ligt deze stad in Oekraïne.

Het kamp[bewerken]

Naast het getto van Lwów richtten de nazi's in het najaar van 1941 ook een werk- en concentratiekamp op. De joden uit het getto die daartoe in staat waren, moesten hier werken in de metaal- en houtverwerking. Er werden onder meer treinrails gemaakt. Het kamp was ook een doorgangskamp voor joden die op transport gingen naar de vernietigingskampen. Als personen niet fit genoeg waren om te werken, moesten ze naar Bełżec of werden ze geëxecuteerd bij het Piaskiravijn.

De evacuatie van het kamp begon in november 1943. De laatste overlevenden van het kamp moesten, in het kader van Sonderaktion 1005, de massagraven heropenen om de lijken te verbranden; een poging van de nazi's om bewijsmateriaal te vernietigen. Op 19 november was er een opstand en massale vluchtpoging onder de gevangenen, maar slechts enkelen wisten aan de SS te ontsnappen. In die periode werden 6000 joden geëxecuteerd.

In augustus 1944 werd het kamp door Russische militairen bevrijd.

Overlevenden[bewerken]

Er werden 200.000 joden in Janovska tewerkgesteld. Slechts 300 overleefden het kamp, onder wie:

Externe links[bewerken]