John Conway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Conway
John Conway in 2005.
Persoonlijke gegevens
Volledige naam John Horton Conway
Geboortedatum 26 december 1937
Geboorteplaats Liverpool
Datum van overlijden 11 april 2020
Plaats van overlijden Princeton
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde

John Horton Conway (Liverpool, 26 december 1937 - Princeton (New Jersey), 11 april 2020[1]) was een Brits wiskundige, die veel publicaties op zijn naam heeft staan. Hij was actief in verschillende deelgebieden van de wiskunde, zoals de groepentheorie, cryptografie en getaltheorie. Hij bedacht onder meer de surreële getallen.

Conway heeft gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge. Hij was hoogleraar in de Wiskunde aan de Universiteit van Princeton. Daarnaast was hij lid van de Royal Society.

Hij overleed op 11 april 2020, drie dagen nadat hij koorts ontwikkelde ten gevolge van COVID-19.[1]

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Groepentheorie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werkte aan de classificatie van eindige enkelvoudige groepen en ontdekte de Conway-groepen. Hij was de belangrijkste auteur van de ATLAS of Finite Groups waarin de eigenschappen van veel eindige enkelvoudige groepen worden gegeven. Samen met een aantal medewerkers construeerde hij de eerste concrete representatie van enkele van de sporadische groepen. Meer specifiek ontdekte hij de drie sporadische groepen die zijn gebaseerd op basis van de symmetrie van het Leech-rooster. Naar hem zijn deze drie groepen de Conway-groepen genoemd.

Samen met Simon P. Norton formuleerde hij het complex van vermoedens aangaande de monstergroep met modulaire functies. Dit complex van vermoedens kreeg van Conway de naam monsterlijke maneschijn.

Getaltheorie[bewerken | brontekst bewerken]

Terwijl hij nog met zijn doctoraat bezig was, bewees hij het vermoeden door Edward Waring dat elk geheel getal kan worden geschreven als de som van 37 getallen, die elk tot de vijfde macht zijn verheven. De Chinese wiskundige Chen Jingrun was hem echter net voor.[2]

In 1986 introduceerde hij de rij van Conway, een rij van natuurlijke getallen die niet op een berekening gebaseerd zijn, maar op een taalkundige beschrijving.

Game of Life[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de amateurwiskundigen is hij voornamelijk bekend geworden door zijn Game of Life. Dit 'spel' zorgde voor grote belangstelling voor het onderzoek naar cellulaire automata. Conway was zeer geïnteresseerd in allerlei spellen, en heeft er vele uitgebreid geanalyseerd, bijvoorbeeld Sprouts.

Hij heeft verscheidene boeken geschreven, waaronder On Numbers and Games en Winning Ways for your Mathematical Plays.

Meetkunde[bewerken | brontekst bewerken]

De Conway-driehoeknotatie is naar hem genoemd.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

1997 Berwick Prize
In 1981 werd hij gekozen tot Fellow of the Royal Society.
In 1987 kreeg hij de Pólya Prize (LMS).
In 1998 werd de Frederic Esser-Nemmersprijs in de wiskunde aan hem toegekend.
In 2000 ontving hij de Leroy P. Steele-prijs voor wiskundige uiteenzetting.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]