Kanaal Almelo-De Haandrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie

Het Kanaal Almelo-De Haandrik is een zijtak van het Overijssels Kanaal en sluit hier ter hoogte van Vroomshoop op aan.

Het is gegraven in het midden van de 19e eeuw met als doel de Overijsselse Kanalen van water te voorzien. Voor de ontwikkeling van de aangrenzende veengebieden is het tevens van grote betekenis geweest. De turf uit de veengebieden kon nu gemakkelijk met schepen afgevoerd worden naar elders.

Er zijn veel wijzigingen aangebracht in het oorspronkelijke plan en zowel het tracé alsook de vaardiepte is in overleg met de verveners tot stand gekomen. In 1856 was het graafwerk gereed. Het Kanaal Almelo-De Haandrik mondt bij De Haandrik uit in de Overijsselse Vecht.

Om doorgaande scheepvaart naar Coevorden mogelijk te maken is in de buurtschap De Haandrik voor dit doel een dubbel sluizencomplex aangelegd. Schepen kunnen na het passeren van de Vecht op Drents gebied via het Coevorden-Vechtkanaal verder richting Coevorden. Bij hoog water in de Vecht worden de sluizen gesloten om te voorkomen dat het gebied tussen Almelo en Vroomshoop onder water zou komen te staan, bij een lage waterstand in de Vecht blijven de sluisdeuren dicht om te voorkomen dat het kanaal erin leeg loopt.

Het kanaalgedeelte van Almelo via Vroomshoop naar De Haandrik is een druk bevaren route, in tegenstelling tot het gedeelte van het Overijssels Kanaal naar Zwolle dat sinds 1964 vanaf Vroomshoop niet meer bevaarbaar is. De belangrijkste plaatsen aan het kanaal zijn Vroomshoop, Bergentheim, Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden (door middel van het Coevorden-Vechtkanaal). In de gemeente Ommen verbindt de brug Beerzerveld de linker- en rechter oever en in de gemeente Hardenberg zijn dat de bruggen Bergentheim, Emtenbroekerdijk, Hoogenweg en de Brug Kloosterdijk.