Karolientjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tekening van een ijsbergje
Nic-Nac's en ijsbergjes

Karolientjes zijn een soort biscuit. Zoals de meeste biscuits zijn ze afkomstig uit Engeland.

Biscuit of dubbelgebakken koekjes kennen hun ontstaan uit de zeevaarttijden, toen ook brood tweemaal gebakken werd om snel bederf tegen te gaan. De ingrediënten van karolientjes zijn: bloem, een mespunt zout, vanillesuiker, witte basterdsuiker en harde boter.

Varianten en namen[bewerken]

Karolientjes komen heel vaak voor in drie vormen. De eerste variant zijn karolientjes in de vorm van letters (en soms ook cijfers). Deze koekjes zijn bekend onder verschillende namen: "nic-nac'jes" (in het Antwerpse dialect, afgeleid van een bepaald merk: Nic Nac[1]), "piknikken" (in het West-Vlaamse dialect), "karolientjes" (in het Oost-Vlaamse dialect), "letterkoekjes" (in het Limburgse dialect), en ook "ABC-koekjes" of "ABC-letterkoekjes". In het Waasland, een streek in Oost-Vlaanderen, wordt gesproken over "mokskes" in plaats van "karolientjes". In de Kempen spreekt men dan weer van "mopkes".

De tweede variant zijn ronde karolientjes, en met bevroren suiker erop. De suiker kan wit zijn of gekleurd (meestal in lichte kleuren, bijvoorbeeld: blauw, geel of roze). Deze koekjes heten "ijsbergjes", "iced gem" en "gesuikerde mokjes" hoewel de termen "nic-nac'jes", "piknikken" in de brede betekenis ook voor deze variant gebruikt worden.

De derde variant zijn vierkante karolientjes waartussen vanillepudding is geplaatst. Deze variant "kokies" komt niet zo vaak voor.

Gebruiken[bewerken]

Karolientjes worden in België vooral geassocieerd met het feest van Sinterklaas. Het snoepgoed wordt vaak rondgestrooid door Zwarte Piet, zoals hij dat in Nederland met pepernoten doet. In het snoepgoed dat de Sint bij zich heeft zitten talrijke verwijzingen naar Germaanse en christelijke betekenissen; de kleine letterkoekjes verwijzen zowel naar de runentekens van Wodan als naar het boek van Sinterklaas, als naar de Bijbel.

Noot[bewerken]

  1. Het Engelse nicknack of knicknack is letterlijk een snuisterijtje, een liflafje: een klein lekkernijtje.