Kinky Friedman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kinky Friedman
Kinky Friedman in 2006
Kinky Friedman in 2006
Algemene informatie
Volledige naam Richard S. Friedman
Geboren Chicago, 31 oktober 1944
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Country
Beroep Muzikant, schrijver, politicus
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Richard S. Friedman (Chicago, 31 oktober 1944) is een Amerikaanse country-muzikant, schrijver en politicus.

Jeugd[bewerken]

Richard Friedman werd geboren als zoon van dr. S. Thomas Friedman en Minnie Samet Friedman. Zijn familie verhuisde tijdens zijn kinderjaren naar een ranch in Texas. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij voor zowel de muziek als voor het schaakspel een grote voorliefde. Op 7-jarige leeftijd speelde hij een simultaanpartij tegen de schaak-grootmeester Samuel Reshevsky.

Friedman bezocht tot 1962 de high school in Austin en voltooide in 1966 een studie psychologie aan de University of Texas als Bachelor of Arts. Daarna diende hij twee jaar in het vredeskorps in Borneo en andere landen in de zuidwestelijke Grote Oceaan. Zijn bijnaam Kinky voert terug op de countrymuzikant Nick "Chinga" Chavin, die daarmee op diens krullend haar doelde.

Carrière[bewerken]

Als muzikant[bewerken]

Friedman richtte in 1971 een countryband op, die hij The Texas Jewboys noemde. De band publiceerde vooreerst de albums Sold American (1973), Kinky Friedman (1974) en Lasso From El Paso (1976).

Zijn teksten zijn vaak sarcastisch en bevatten een eigenzinnig soort zwarte humor. Soms werd hem ook seksisme verweten. In het bijzonder de song Get Your Biscuits In The Oven And Your Buns In The Bed leverde hem veel kritiek op van Amerikaanse vrouwenorganisaties. De organisatie National Organization for Women verleende hem in 1974 de titel "Male Chauvinist Pig of the Year". Dusdanig tot seksist betiteld, counterde Friedman met de song Yes, Im the Sexiest.

Hij tourde onder andere met Bob Dylans Rolling Thunder Revue en speelde in de Grand Ole Opry. Van tijd tot tijd speelt hij nog steeds tijdens live-concerten, maar concentreerde zich vooral op het schrijven.

Als schrijver[bewerken]

Na zijn carrière als muzikant legde hij zich tijdens de jaren 80 toe op het schrijven van misdaadromans. Het idee kwam bij hem op, nadat hij een gijzelaar had gered tijdens een bankoverval. De boeken hebben autobiografische trekken. De ik-verteller is meestal Friedman zelf, die in de boeken na zijn carrière als countryzanger privédetective werd. Friedman vermengd zo realiteit en fictie. Ook de Amerikaanse country- en kroegenscene van Greenwich Village nemen een belangrijke plaats in in zijn boeken.

Tot Friedmans bekendste fans behoren Bob Dylan, Bill Clinton en Nelson Mandela en in Duitsland Wiglaf Droste en Franz Dobler.

Als politicus[bewerken]

Al tijdens de vroege jaren 80 kandideerde Friedman zonder succes voor het ambt van vredesrechter in Kerrville. In 2004 verkondigde hij zijn kandidatuur als onafhankelijke bij de Texaanse gouverneursverkiezing. Op grond van de journalistieke integriteit staakte hij ingevolge zijn kandidatuur zijn columns in de Texas Monthly Review.

Privéleven[bewerken]

Momenteel woont hij op de Echo Hill-ranch, het zomerkamp van zijn familie bij Kerrville in de nabijheid van Medina en in Greenwich Village in Manhattan. Bovendien stichtte hij de Utopia Animal Rescue Ranch, die zich ontfermde over zwervende, mishandelde en oude dieren.