Kooigem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kooigem
Deelgemeente in België Vlag van België
Kooigem (België)
Kooigem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Kortrijk Kortrijk
Coördinaten 50° 44′ 23″ NB, 3° 19′ 53″ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,79 km²
Inwoners
(31/12/2013)
777
(162 inw./km²)
Overig
Postcode 8510
Netnummer 056
Detailkaart
Kaart van Kooigem
Locatie Kooigem in Kortrijk
Portaal  Portaalicoon   België

Kooigem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Kortrijk. Kooigem ligt van de Kortrijkse deelgemeenten het verst verwijderd van het stadscentrum aan de Leie. Het landelijk dorpje ligt namelijk tien kilometer ten zuiden van dit centrum, op slechts enkele kilometers van de Schelde, langs de oude weg van Kortrijk naar Doornik.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn vondsten bekend uit het Epipaleolithicum (11.500 - 8.000 v.Chr.), maar veel meer vondsten stammen uit het Neolithicum. Ook zijn er vondsten in het tijdvak dat de overgang van Hallstattcultuur naar de La Tène-periode omvat. Nabij het Kooigembos werd een Keltisch oppidum aangetroffen. Later werd deze strategische plaats tot een Romeins kamp omgevormd.

De oudste schriftelijke vermelding is van 1138, als Coengin. Het is een persoonsnaam met een -heim (woonplaats) uitgang. De zetel van de heerlijkheid was het Kasteel van Kooigem, dat echter in 1930 werd gesloopt, zodat enkel de gracht en de motte er nog van getuigen. De eerste heer, Rogier van Coyghem. werd vermeld in 1230. In de 15e eeuw ging de heerlijkheid door huwelijk over naar de familie Gillioen.

In 1572 had de kerk te lijden van de Beeldenstorm. Nadat de Malcontenten in 1580 de Calvinisten hadden overwonnen, kwamen er opnieuw plunderende soldaten naar Kooigem. In 1643 waren het de Franse troepen die het dorp belastten. In 1646 werd de kerk als opslagschuur gebruikt. Van 1667-1676 waren er opnieuw oorlogshandelingen. In het kader van de Negenjarige Oorlog (1688-1697) werd het Kasteel van Kooigem in 1688 door de Fransen bezet.

In 1758 werd de heerlijkheid gekocht door de familie de Ghellinck en Jozef-Karel de Wazières de Wavrin, getrouwd met Marie-Lucie de Ghellinck was de laatste heer van Kooigem.

Omstreeks 1876 kwamen de Zusters van Vincentius a Paulo, uit Lendelede, naar Kooigem. Zij gaven onderwijs. In 1970 werd het klooster verkocht en in 1974 vertrokken de laatste zusters.

In 1918 werd de kerktoren door de zich terugtrekkende Duitsers opgeblazen, wat tot grote schade leidde. Na deze oorlog vestigden zich enkele bedrijven, namelijk een tabaks- en sigarenfabriek door Theofiel Vandenheede (1919) en een weverij voor sponsweefsels door Arthur Esquenet (1924). Ook kwam er een confectieatelier.

De Tweede Wereldoorlog bracht weinig schade in Kooigem. In 1950 en in de jaren '70 van de 20e eeuw werden sociale woningen gebouwd.

Marktplein met Sint-Laurentiuskerk

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook lijst van onroerend erfgoed in Kooigem.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Kooigem ligt in Zandlemig Vlaanderen met de Geiteberg van 53 meter en de Sint-Denijsberg van 46 meter als hoogste toppen. In het zuiden loopt de Grote Spiere.

Kooigem

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Dottenijs, Bellegem, Sint-Denijs, Spiere

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kooigem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.