Korenbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korenbloem
Korenbloem
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Cichorioideae
Geslachtengroep: Cardueae
Geslacht: Centaurea (Centaurie)
Soort
Centaurea cyanus
L. (1753)
Korenbloem op traditionele groeiplaats
Korenbloem op traditionele groeiplaats
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wel wilde korenbloem genoemd, is een 30-60 cm hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie. Binnen het geslacht Centaurea is het een van de drie soorten die van nature voorkomen in België en Nederland. Hij staat op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000. In Vlaanderen heeft de soort de status "achteruitgaand".

De korenbloem dankt zijn naam aan de traditionele groeiplaats; op akkers tussen het graan. Doordat de plant slechts weinig ruimte nodig had, kon hij hier tussen het hoge graan overleven. Door de teelt met gezuiverd zaaigoed komt de plant in dit milieu vrijwel niet meer voor. In bermen van binnenwegen zijn de blauwe bloemen nog wel regelmatig aan te treffen. De plant neemt zelfs toe, waarschijnlijk doordat veel bermen minder vaak dan vroeger worden gemaaid.

De trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen hebben een opvallende diepe kleur blauw, die aanleiding heeft gegeven tot de naam korenbloemenblauw. De voet van de buisbloempjes is paars. Een plant kan wel tot 20 bloemen vormen, die veel nectar produceren. De bloeiperiode is van juni tot augustus.

Tuin[bewerken]

De korenbloem kan als onderdeel van mengsels wilde zaden gekocht worden, maar er zijn ook cultivars als 'Blue Boy', 'Blue Ball', 'Red Boy' en 'Red Ball', 'Silver Queen' en 'White Ball'.

Voorkomen[bewerken]

De plant komt wereldwijd voor in gematigde streken.

Toepassingen[bewerken]

Een aftreksel van de bloemen en bladeren is wel gebruikt tegen bronchitis. Voor het comfort van de ogen -> op basis van de korenbloem.

Ecologische aspecten[bewerken]

Door de platte vorm zijn de bloemen populair bij zweefvliegen. De parasitoide sluipvlieg wordt ook bij de korenbloem aangetroffen.

De plant is waardplant voor onder andere Agonopterix laterella.

Trivia[bewerken]

  • De korenbloem is sinds 1968 de nationale bloem van Estland en de officiële provinciebloem van de Zweedse provincie Östergötland.
  • Een bloeiende plant is afgebeeld in het wapen van Blaricum. In 1923 droegen de inwoners van de gemeente korenbloemen in hun revers om aan te geven dat zij niet met de gemeente Laren wilden fuseren.