Kronenburg (sneltramhalte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kronenburg
Kronenburg (3903077838).jpg
Afkorting KNB
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn(en)  51 
Tramlijn(en) 5
Buslijn(en) Nacht: 284
Vervoerder(s) GVB
Coördinaten 52° 19′ NB, 4° 52′ OL
Kronenburg (sneltramhalte)
Kronenburg (sneltramhalte)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Kronenburg is een sneltramhalte van de Amsterdamse metro in Amstelveen.

Halte Kronenburg ligt aan de Beneluxbaan naast de gelijknamige kantorenwijk Kronenburg. Op de halte stoppen sneltram 51 en tramlijn 5. Lijn 5 rijdt vanaf het Westergasfabriek richting Amstelveen, lijn 51 rijdt vanaf Amsterdam Centraal richting Amstelveen.

De halte is gelijkvloers met de weg en heeft zijperrons.

Lijn 5[bewerken]

Lijn 5 rijdt als tram door de binnenstad van Amsterdam via het Leidseplein, het Museumplein, en de Beethovenstraat. Zijn eindpunt is bij het Stadshart van Amstelveen.

Lijn 51[bewerken]

In de richting van Amsterdam Centraal rijdt lijn 51 tot station Zuid als sneltram. Vanaf station Zuid rijdt lijn 51 als metro naar het eindpunt Amsterdam Centraal. Tot en met station Amsterdam Amstel doet hij dat bovengronds, daarna ondergronds.

Toekomst[bewerken]

In de plannen voor de vernieuwde Amstelveenlijn, die in 2020 gereed moet zijn en waarvan de werkzaamheden in 2018 zullen starten, zal de kruising van Beneluxbaan en Rembrandtweg ongelijkvloers worden gemaakt. Op maaiveldniveau wordt een rotonde aangelegd voor afslaand verkeer. De doorgaande rijstroken van Beneluxbaan en de vernieuwde halte Kronenburg komen daarbij verdiept te liggen, in een open tunnelbak.[1]