Lambeosaurinae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lambeosaurinae
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Tsintaosaurus
Tsintaosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Dinosauria
Orde:Ornithischia
Onderorde:Cerapoda
Infraorde:Ornithopoda
Familie:Hadrosauridae
Onderfamilie
Lambeosaurinae
Afbeeldingen Lambeosaurinae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lambeosaurinae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Lambeosaurinae zijn een groep euornithopode dinosauriërs behorend tot de Hadrosauridae.

Een onderfamilie Lambeosaurinae werd in 1923 benoemd door William Arthur Parks om de Hadrosauridae onder te verdelen.

Een eerste definitie als klade werd in 1998 gegeven door Paul Sereno: de groep bestaande uit alle Hadrosauroidea die nauwer verwant zijn aan Parasaurolophus dan aan Saurolophus. In 2005 poogde Sereno zijn definitie te verbeteren door de Hadrosauroidea niet meer te vermelden, de volle soortnamen te geven: Parasaurolophus walkeri en Saurolophus osborni en Lambeosaurus als tweede in te sluiten soort te geven — dit om te voldoen aan de eis van de toekomstige PhyloCode dat de naamgever van een groep deel uitmaakt van de definitie. Hij verwisselde daarbij echter Saurolophus en Parasaurolophus.

In 2009 werd de klade door Hai Shulin gedefinieerd als de groep bestaan de uit de laatste gemeenschappelijke voorouder van Aralosaurus en Parasaurolophus; en al zijn afstammelingen.

De Lambeosaurinae zijn de per definitie de zusterklade van de Hadrosaurinae binnen de Hadrosauridae. Ze worden wel informeel onderverdeeld in de tribus Parasaurolophini en Corythosaurini maar die concepten hebben nog geen kladedefinities en het zeer twijfelachtig of de groep strikt in deze twee subgroepen valt te verdelen. Mogelijke soorten zijn:

De Lambeosaurinae zijn in Azië en Noord-Amerika aangetroffen van het Turonien (Jaxartosaurus, Charonosaurus) tot het laatste Maastrichtien (Olorotitan), toen alle dinosauriërs die geen vogels waren uitstierven.