Velafrons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Velafrons

Velafrons coahuilensis is een plantenetende dinosauriër behorend tot de groep van de Hadrosauridae die tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Mexico.

De soort werd in 2007 beschreven door Terry Gates. De geslachtsnaam betekent "voorhoofd met zeil", een verwijzing naar de uitstekende waaiervormige kam die het dier aldaar bezit. De soortaanduiding verwijst naar de staat Coahuila.

Het fossiel, holotype CPC-59, bestaat uit een schedel en gedeeltelijk skelet van een juveniel dier en werd begin jaren negentig door Martha Carolina Aguillon aangetroffen in de Cerro del Pueblo-formatie uit het late Campanien, 73.5 miljoen jaar geleden, nabij Rincon Colorado in Coahuila. Een team geleid door Jim Kirkland groef het daarna verder op maar moest door tijdgebrek het werk na enkele seizoenen onderbreken. Het fossiel stak diep in een rotswand van vier meter hoog die eerst helemaal met drilboren verwijderd moest worden. Pas in 2002 en 2003 voltooide een nieuwe groep onder Scott Sampson het werk. Als laatste deel werd de schedel uiteindelijk geborgen en geprepareerd door Jerry Golden in het Utah Museum of Natural History.

Volgens een eerste analyse behoort de hadrosauriër Velafrons tot de groep van de Lambeosaurinae en meer bepaaldelijk tot de Corythosaurini. In een kladistische analyse bleek Velafrons een klade te vormen samen met Corythosaurus, Hypacrosaurus, Lambeosaurus en de Aziatische soort Olorotitan. Het was vermoedelijk een vrij forse soort, gezien de grootte van het nog niet volgroeide dier. Het gevonden individu was zo'n acht meter lang; een volwassen exemplaar zou een lengte van ongeveer tien meter gehad hebben. De kam op de schedel is een uitgroeisel van de neusholte.

Literatuur[bewerken]

  • Gates, Terry A.; Sampson, Scott D.; Delgado de Jesús, Carlos R.; Zanno, Lindsay E.; Eberth, David; Hernandez-Rivera, René; Aguillón Martínez, Martha C. en Kirkland, James I., 2007, "Velafrons coahuilensis, a new lambeosaurine hadrosaurid (Dinosauria: Ornithopoda) from the Late Campanian Cerro del Pueblo Formation, Coahuila, Mexico". Journal of Vertebrate Paleontology 27 (4): 917-930