Landhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landhorst
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Landhorst (Noord-Brabant)
Landhorst
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Land van Cuijk Land van Cuijk
Coördinaten 51° 37′ NB, 5° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,83 km²
Inwoners
(2021-01-01)
695[1]
(37 inw./km²)
Overig
Postcode 5445
Netnummer 0485
Woonplaatscode 2080
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Landhorst is een ontginnings- en kerkdorp in de gemeente Land van Cuijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruwweg gesitueerd tussen de dorpen Wanroij en Sint Anthonis. Het dorp telt 695 inwoners (1 januari 2021). Samen wonen zij op 265 woonadressen. Landhorst heeft een café, een gemeenschapscentrum en een kerk.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam heeft het dorp te danken aan de zandruggen in het landschap, die zijn overgebleven nadat het veen was afgegraven voor turf. Dergelijke verhogingen worden 'horsten' genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Landhorst is het jongste dorp van de gemeente en zelfs van het hele Land van Cuijk: het dateert uit 1945. In 1913 werd de eerste boerderij gebouwd: de "Fortunahoeve". In 1919 stonden er slechts twee kleine boerderijen op de horst. De eerste pioniers hadden het niet gemakkelijk, maar door de opkomst van kunstmest kwamen er meer inwoners. In 1927 werd er door de gemeente Wanroij een ontsluitingsplan ontvouwd. De eigendomsverhoudingen waren verre van duidelijk, want er waren een groot aantal kleine kavels verkocht waarop turf kon worden gestoken en deze werden vaak onderhands weer doorverkocht. Doch in 1929 had men een lijst opgesteld van 550 mensen die grond in het gebied bezaten. In 1931 vond de ruilverkaveling plaats, uitgevoerd door de Heidemaatschappij. Vervolgens gebeurde er niet veel, maar de bewoners richtten op 18 juni 1945 de "Vereniging Peelbelang" op. In 1950 werd gevraagd om een naam te bedenken. Uit diverse voorgestelde namen werd toen de naam "Landhorst" gekozen, die echter pas in 1956 officieel door de gemeente werd erkend.

In 1948 kwam er een school en in 1951 kwam er een noodkerk, gewijd aan Sint-Paulus. In 1962 werd Landhorst een zelfstandige parochie en in 1969 kwam er een nieuwe kerk, die tevens als gemeenschapshuis fungeerde.

Ter gelegenheid van het feest vanwege het 50-jarig bestaan in 1995, werd het beeld De Peelwerker, van de hand van de Lieshoutse kunstenares Riekie Wijsbek, onthuld. In samenwerking met de Landhorstse gemeenschap is toen ook een dierenweide aangelegd, waarvan de verzorging berust bij de lokale bevolking.

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Boompjesweg te Landhorst, 2 km ten noorden van de plaats, is in het voormalige mobilisatiecomplex het Munitie Technologisch Museum (MTM) gevestigd. Het verkeert nog in originele staat en telt 15 loodsen. Het MTM is begonnen als een private verzameling van een viertal particulieren en uitgegroeid tot een kenniscentrum op het gebied van landmijnen en munitie. Vooral omtrent het ruimen van mijnen is veel praktijkmateriaal beschikbaar en tal van experts bezoeken dit terrein dan ook.

De provincie Noord-Brabant wil hier in samenwerking met het Oorlogsmuseum Overloon te Overloon een Koude Oorlogmuseum realiseren. Hiertoe heeft de provincie de intentie getoond om het terrein terug te kopen van de gemeente Sint Anthonis.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Landhorst ligt te midden van Peelontginningen. Deze zijn gelegen op de voormalige Wanroijse Peel. Ten zuiden van het dorp loopt het hoekige traject van het Defensiekanaal en ten noorden ligt de bovenloop van de Lage Raam en de bossen van Wanroij. Hier ligt ook het recreatiegebied "De Bergen". Direct ten oosten van de kom bevindt zich het grote natuurgebied Sint Anthonisbos.

Foto's van Landhorst[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Anthonis, Wanroij, Venhorst, Elsendorp

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]