Vianen (Noord-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vianen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vianen (Noord-Brabant) (Noord-Brabant)
Vianen (Noord-Brabant)
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Cuijk Cuijk
Coördinaten 51° 43′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,79[1] km²
Inwoners (BAG, 2019) 1.305[2]
(468 inw./km²)
Overig
Postcode 5434
Netnummer 0485
Woonplaatscode 1455
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Vianen, kerk

Vianen is een dorp in de gemeente Cuijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op 4 oktober 2019 telde Vianen 1.305 inwoners.[2]

Het dorp ligt iets ten westen van Cuijk, aan de andere kant van de A73, en ten zuidoosten van het dorp Beers.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp bestond aanvankelijk uit een groepje armelijke hutjes dat sedert 1770 op de heide werd gebouwd. Aanvankelijk werd het in de volksmond Fianen genoemd, naar de - toen Zuid-Hollandse - plaats Vianen, die een slechte naam van vrijplaats voor bankroete lieden had verworven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Vianen is ontstaan vanuit ontwikkelingen die vanaf 1770 plaatsvonden, toen arme ingezetenen van Cuijk toestemming kregen om stukken woeste heidegrond voor akkerbouw te gaan ontginnen. Omstreeks 1800 was er voor het eerst sprake van een dorp. Later werden de arme bedoeninkjes meermalen als illegaal bestempeld. Omstreeks 1836 vond legalisering plaats. In 1840 werd een overeenkomst met Cuijk aangegaan voor onderhoud van wegen en wateren. In 1867 kwam een school en een onderwijzerswoning tot stand. Deze werd op een gegeven ogenblik opgeheven.

Een nieuwe, gemeentelijke, school werd in 1928 gesticht. Toen in 1930 een eigen parochie tot stand kwam, werd de school hieraan overgedragen. Voordien behoorde Vianen tot de Sint-Martinusparochie te Cuijk. Vianen telde toen 600 inwoners. De bakstenen parochiekerk, gewijd aan de Heilige Antonius van Padua, werd ingewijd in 1932.

Het Vianense schuttersgilde Sint-Sebastiaan stamt uit de omstreeks 1500 en is dus veel ouder dan het dorp Vianen. Het was vanouds verbonden met de nabijgelegen buurtschap Heeswijk. Pas in 1948 werd het Sint-Sebastianusgilde Cuijk-Vianen, en later werd het helemaal Vianens.

Gedurende de tweede helft van de 20e eeuw werd tussen Vianen en Cuijk een autoweg aangelegd en groeide het Cuijkse bedrijventerrein in de richting van Vianen. Het dorp groeide uit, mede door de werkgelegenheid in de Cuijkse bedrijven.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Vianen wordt omringd door landbouwgebied. Ten noorden van het dorp heeft ooit de Maas gestroomd, getuige de randen van een Maasterras aldaar.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Cuijk, Beers, Haps

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]