Linden (Noord-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Linden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Linden (Noord-Brabant)
Linden
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Land van Cuijk Land van Cuijk
Coördinaten 51° 45′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,58 km²
Inwoners
(2021-01-01)
270[1]
(36 inw./km²)
Overig
Postcode 5439
Netnummer 0485
Woonplaatscode 1453
Foto's
Linden in 1865
Linden in 1865
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Linden (dialect: Liende)[2][3] is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Land van Cuijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Linden was al enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling bewoond, dit kwam doordat het relatief hoog lag ten opzichte van de Maas. Op 1 januari 2021 telde Linden 270 inwoners en het dorp is daarmee het kleinste dorp in de gemeente.[1] Linden heeft een oppervlakte van 7,58 km².[4] Linden ligt ten westen van Cuijk aan de A73. De Kraaijenbergse Plassen omsluiten het dorp vrijwel in zijn geheel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Linden was tot 1942 een zelfstandige gemeente en omvatte de buurtschappen Groot Linden (het huidige Linden), Klein Linden, en Katwijk. Frans Schram was de laatste burgervader van Linden. Op 1 augustus 1941 werd hij daar benoemd tot tijdelijk burgemeester. In 1942 werden Klein Linden en Katwijk bij de gemeente Cuijk en Sint Agatha gevoegd en kwam Groot Linden (het tegenwoordige Linden) bij de gemeente Beers. Deze gemeente werd in 1994 op haar beurt opgenomen in de nieuwgevormde fusiegemeente Cuijk.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Lambertuskerk te Linden is een 15e-eeuws gotisch kerkje. Het oudste deel is de bakstenen, vlakopgaande toren. Iets jonger is het eenbeukig schip dat een wat smaller en lager koor heeft. In de kerk is een vroeg-16e-eeuws beeld van de Heilige Barbara te vinden en 15e-eeuwse beelden van de Heilige Antonius en de Heilige Anna. De klok stamt uit 1624, ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gestolen maar na de bevrijding in 1944 weer te Tilburg teruggevonden. De kerk is gerestaureerd van 1998-2002.
  • Naamloze achtkante windmolen: Molen van Linden, geplaatst in 1869.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Linden ligt op een rivierduin dat enkele meters hoger ligt dan het omringende land. Sinds de jaren 60 van de 20e eeuw is het grootste deel van de omgeving van Linden vergraven voor zand- en grindwinning, waarbij de Kraaijenbergse plassen zijn ontstaan. Tegenwoordig is dit een natuur- en recreatiegebied.

Linden ligt op 1 km van de Maas verwijderd. De plassen strekken zich ook uit tussen de Maas en het dorp.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De 40-kilometerwandelaars (burger) van de Nijmeegse Vierdaagse komen op de laatste dag door Linden. Voor deze gelegenheid versieren de inwoners hun dorp op een ludieke manier volgens een thema. Het weekend na de Vierdaagse is de versiering nog te bewonderen.

De molen tussen Katwijk en Linden, is volgens de Lindenaren de Lindense Molen en volgens de Katwijkenaren de Katwijkse molen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Zustergemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Linden heeft de Vlaams-Brabantse gemeente Linden als zustergemeente. Die Vlaamse gemeente organiseert jaarlijks een evenement genaamd "Linden groet Linden", waarbij de deelnemers in het Nederlandse Linden op bezoek komen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Linden, Netherlands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.