Naar inhoud springen

Rijkevoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rijkevoort
Riekevort
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rijkevoort (Noord-Brabant)
Rijkevoort
Kaart
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Land van Cuijk Land van Cuijk
Coördinaten 51° 39′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,04[1] km²
- land 12,01[1] km²
- water 0,03[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.695[1]
(141 inw./km²)
Woningvoorraad 692 woningen[1]
Economie
Gem. WOZ-waarde € 395.000 (2023)
Overig
Postcode 5447
Netnummer 0485
Woonplaatscode 1221
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rijkevoort (dialect: Riekevort[2]) is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2023 telde het dorp 1.695 inwoners,[1] verdeeld over 692 woningen, met een gemiddelde WOZ-waarde van € 395.000, op een oppervlakte van 12,04 km².

Tot 1942 vormde Rijkevoort samen met Beugen de gemeente Beugen en Rijkevoort. Deze gemeente werd toen gesplitst en Rijkevoort werd bij de gemeente Wanroij gevoegd. Sinds de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1994 behoort het grootste deel van Rijkevoort tot de gemeente Boxmeer. De buurtschap Rijkevoort-De Walsert werd toen echter bij de gemeente Sint Anthonis gevoegd. Sinds 1 januari 2022 maakt Rijkevoort deel uit van de gemeente Land van Cuijk.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Rijkevoort bestaat uit twee gedeelten. 'Voort' betekent 'doorwaadbare plaats' en 'rijk' is waarschijnlijk afgeleid van 'Rijt', dat 'waterloop' betekent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van oorsprong is Rijkevoort een agrarische ontginningsnederzetting die gesticht werd vanuit Beugen. De omgeving was aanvankelijk moerassig. Veldnamen als: Walsertse Broek, Papenvoortse Broek, Laageindse Broek, Hoogeindse Broek en Rijkevoortse Broek herinneren hier aan. Het betreft relatief laaggelegen gebieden ten oosten van de hogergelegen Peel.

De oudste vermelding van Rijkevoort stamt uit 1487.

Sint-Rochuskerk[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het einde van de 15e eeuw bestond in Rijkevoort een kapel die gewijd was aan Sint Rochus maar geen volwaardige parochiekerk was, doch afhankelijk van de parochie van Beugen: Trouwen en dopen gebeurde aldaar. Weliswaar kwam tweemaal per week een Karmeliet vanuit Beugen naar Rijkevoort om er de Mis op te dragen, maar op hoogtijdagen moest men eveneens naar Beugen toe. In 1648 werd de kapel door het Staatse gezag onttrokken aan de eredienst. Pas in 1722 werd Rijkevoort verheven tot een zelfstandige parochie en kwam er een schuurkerk. Omstreeks 1800 kregen de katholieken hun kapel weer terug, maar van 1819-1820 werd de kapel ingrijpend vergroot waarbij enkel het koor behouden bleef. In 1888 werd een nieuwe, neogotische kerk gebouwd. Architect was Johannes Kayser. In 1927 werd de kerk opnieuw vergroot, nu door vader en zoon Caspar en Joseph Franssen. Aangezien het aantal parochianen bleef groeien, stelde men in 1956 voor om deze kerk te slopen en door een nieuwe te vervangen. Dit is echter niet doorgegaan zodat de kerk behouden bleef.

Windmolen[bewerken | brontekst bewerken]

Midden in het dorp staat de stellingmolen Luctor et Emergo uit 1901.

Klooster[bewerken | brontekst bewerken]

In 1924 kwamen de Missiezusters van het Kostbaar Bloed naar Rijkevoort. Er hebben op het hoogtepunt van het klooster zo'n 47 zusters gewoond. Omstreeks 2000 vertrokken de laatste zusters, die allen een hoge leeftijd hadden bereikt, naar Tienray. Hun sobere kloostergebouw is nog in Rijkevoort te vinden.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint Anthonisloop, een gekanaliseerde zijtak van de Lage Raam, loopt door het centrum van het dorp. Ten zuiden van het dorp stroomt de Lage Raam. Deze waterlopen verzorgen de afwatering van de voormalige broekgebieden die alle ontgonnen zijn tot landbouwgebied op een paar stroken geboomte langs de waterlopen na.

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sportfaciliteiten
Sport Faciliteiten Vereniging
Tennis 4 kunstgrasbanen TeVeR

Voetbalclub Toxandria, volleybalclub Luctor en tennisvereniging TeVeR zijn verenigingen uit Rijkevoort. De volleybalclub is gefuseerd met de clubs uit Beugen en Oeffelt onder de naam Vocala. De voetbalclub, alsmede verschillende andere organisaties van (katholiek) verenigingsleven die grotendeels in de loop van de geschiedenis weer verdwenen, werd opgericht door meester Gerard van den Berg, hoofd van de jongensschool in Rijkevoort. Naar hem werd, in het centrum van Rijkevoort, het Meester van den Bergplein genoemd.

  • Damesgymclub Rijkevoort
  • Ruitersportvereniging OBK (opgericht in 1933)
  • Tennisvereniging TeVeR
  • Toneelvereniging Toverij (opgericht in 1984)
  • Voetbalvereniging VV Toxandria (opgericht in 1931)
  • Volleybalvereniging: Recreanten volleybalclub Rijkevoort
  • Vrouwenvereniging Vrouw Actief Rijkevoort

Heemkundekring[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals in vele dorpen en steden heeft Rijkevoort ook een Heemkundekring welke is geheten, Heemkundevereniging Rieckevorts Heem, die een eigen website heeft.

Knooppunt Rijkevoort[bewerken | brontekst bewerken]

Het knooppunt Rijkevoort, die de autosnelwegen A73 en A77 met elkaar verbinden, is naar deze plaats vernoemd.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Haps, Beugen, Boxmeer, Sint Anthonis, Wanroij, Landhorst

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]