Lena (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lena
Stroomgebied van de Lena
Stroomgebied van de Lena
Lengte 4.400 km
Hoogte (bron) 1.640 m
Debiet 17.000 m³/s
Stroomgebied 2.500.000 km²
Bron Ten westen van het Baikalmeer
Monding Laptevzee en Noordelijke IJszee.
Lena bij Jakoetsk
Lena bij Jakoetsk
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Lena (Russisch: Лена; Jakoets: Улахан-Юрях, Ulachan-Jurjach) is een rivier in Siberië. Ze is circa 4400 km lang en daarmee een van de langste rivieren op aarde. De rivier ontspringt ten westen van het Baikalmeer en stroomt in hoofdzakelijk noordelijke richting naar de Laptevzee, een gedeelte van de Noordelijke IJszee. Bij de monding bevindt zich een omvangrijke delta. De Lenadelta is met een oppervlakte van 45.000 km² de op drie na grootste rivierdelta ter wereld, groter dan de Nijldelta.

De Lena is bevaarbaar vanaf de stad Oest-Koet, waar de Baikal-Amoerspoorweg de rivier met een brug kruist. Een groot deel van het jaar is de Lena echter bevroren en is van scheepvaart geen sprake. Bij Tiksi, dat aan een van de drie bevaarbare armen van de delta ligt, is de rivier slechts drie maanden per jaar bevaarbaar, zuidelijker van mei tot oktober. De voornaamste stad aan de Lena is Jakoetsk.

De voornaamste zijrivieren van de Lena zijn de Aldan en de Viljoej, die op relatief korte afstand van elkaar, respectievelijk bij Batamaj en Tas-Toemoes, in de Lena uitmonden.

Zie ook[bewerken]