Goudkruinmanakin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lepidothrix vilasboasi)
Goudkruinmanakin
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2021)
foto van een van de twee paratypen (♂)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Pipridae (Manakins)
Geslacht:Lepidothrix
Soort
Lepidothrix vilasboasi
(Sick, 1959)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Goudkruinmanakin op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De goudkruinmanakin (Lepidothrix vilasboasi; synoniem: Pipra vilasboasi) is een zangvogel uit de familie der manakins (Pipridae).

Vondst en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het holotype en de paratypen werden in 1957 nabij de stad Novo Progresso door Helmut Sick en een Braziliaanse collega verzameld.[2] Op basis van het holotyope en de paratypen beschreef Sick deze vogel als een nieuw soort in 1959. Hij noemde de soort Lepidothrix vilasboasi ter ere van de Braziliaanse gebroeders Vilas-Boas.[2] Het holotype werd gedeponeerd in de collectie van het Nationaal Museum van Brazilië. De paratypen maken deel uit van de collecties van het American Museum of Natural History en het Museum für Naturkunde.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De goudkruinmanakin is een kleine vogel van circa 9 centimeter groot. De vogel heeft een groene rug, een geelachtige buik en roze poten. De kop is groen en de snavel blauwachtig. Verder vertoont deze vogel seksuele dimorfie. Het mannetje wordt gekenmerkt door een groenachtige gouden kruin. Het vrouwtje lijkt op het mannetje, maar heeft in tegenstelling tot het mannetje een blauw-getinte kruin en een groene romp.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogel is endemisch in Brazilië en komt enkel voor in de staat Pará. De natuurlijke habitats zijn subtropische of tropische vochtige laagland bossen op een hoogte tot 200 m boven zeeniveau. De habitats liggen in het bioom Amazone.

Voeding[bewerken | brontekst bewerken]

De goudkruinmanakin voedt zich met kleine vruchten en insecten.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De soort wordt bedreigd door habitatverlies ten gevolge van ontbossing. Daardoor zijn trends in populatie-aantallen dalend. Om deze redenen staat de goudkruinmanakin als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.