Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Limburgs Openluchtmusem Eynderhoof
Locatie Nederweert-Eind, Nederland
Type Openluchtmuseum
Opgericht 1990
Personen
Medewerkers 350+ vrijwilligers
Aantal bezoekers 32.500
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Gebouw "Bi-j Cöppus". Houtdraaier, klompenmaker, kuiper, houtsnijder en gereedschappenmaker zijn hier gevestigd.
Gebouw "Haeze", pottenbakkerswerkplaats
Smederij "Sint Eloy". Onderdak van smid en koperslager.
Stroopstokerij "De Kroêdpörs". Bereiding van voedsel en dranken.

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is een openluchtmuseum in Nederweert-Eind in de Nederlandse provincie Limburg. Eynderhoof heeft als doel het leven in de Peelregio rond 1900 te tonen. Het is sinds 1990 als zodanig in bedrijf. In dat jaar werd in de nabijheid van de reeds bestaande heemtuin het eerste gebouw, houtzagerij Bî-j Maantje, in gebruik genomen. Sindsdien is het aantal museumgebouwen steeds uitgebreid en kwamen er meer vrijwilligers. Eynderhoof is anno 2015 een middelgroot museum. De voorlopig laatste uitbreiding is een gebouw voor stilte en bezinning met de naam Saorskepel dat in 2015 in gebruik werd genomen.Het museum is geopend van 1 april t/m 31 oktober.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eynderhoof bestaat sinds 1990 als museum. De historische gebouwen, die vaak uit de omgeving afkomstig zijn, zijn door vrijwilligers verplaatst en herbouwd. Het eerste gebouw, de zagerij, werd geplaatst in 1990; de museumschuur in 1992, de smederij in 1994 en het bakhuis in 1995. Ook zijn er werkplaatsen gebouwd voor mandvlechters, schoenmakers en pottenbakkers. Het grootste gebouw van Eynderhoof, een langgevelboerderij, komt uit Weert. Het werd in 1998 in gebruik genomen als herberg en expositieruimte. Op het museumterrein is een oude kasseienweg aangelegd en er zijn hagen en fruitbomen geplant, de al bestaande heemtuin werd vergroot met akkertjes en tuinen.

Door het aanschouwelijk maken van ambachten en gebruiken in de gerestaureerde panden functioneert het museum voor bezoekers als een traditioneel Peeldorp uit het recente verleden.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De gebouwen van Eynderhoof zijn voor bezoekers toegankelijk, er worden in het zomerseizoen vooral op zondag demonstraties van de oude ambachten gegeven.

 • Lieberte Gon; Boerderij. In het woongedeelte is de oude boerenkeuken hersteld, compleet met hespen en spek in de open schouw. Met de "opkamer" en naast gelegen slaapkamer en de "goede kamer" is het woongedeelte verder aangekleed. Onder de opkamer ligt de gevulde huiskelder. In de grote kelder is de permanente expositie Van Stenen mes tot Bronzen bijl te zien met diverse archeologische vondsten uit Nederweert en omgeving. In de expositieruimte boven de herberg is een tentoonstelling te zien over wol, spinnen, weven en alles wat met textiel te maken heeft. Tevens is hier de "Vriendenkamer" waar getrouwd kan worden.
 • Bräöbe-schuur; wisseltentoonstelling in de voormalige schaapskooi. Tentoonstelling over strijken en wassen. Maalderij. Schoenmakerij. Schilders- en glazenmakerswerkplaats. In de winter vinden hier cursussen mandenvlechten plaats.
 • Haeze; Pottenbakkerij.
 • Sint Paulus en Sint Petrus; schuren van mandenvlechters en stoelenmatters.
 • Sint Eloy; smederij met hoefsmid, koperklopperij en industrieel ijzer bewerken. Een permanente tentoonstelling over elektrische installaties van vroeger.
 • Gebouw Cöppus; houtdraaier, klompenmaker, timmerman, kuiper, houtsnijder.
 • Bî-j Maantje; houtzagerij met werkplaats en droogschuur.
 • Sint Ambrosius; imkerij voor het houden van bijen en het winnen van honing.
 • Plaggenhut; woning van heidebewoners in de heemtuin.
 • Bî-j Loate; bakhuis waar brood en knapkoek worden gebakken in een met takkenbossen gestookte bakoven.
 • De Kroêdpörs; stroopmakerij, ook zijn hier gedurende het seizoen regelmatig andere voedselbereidingsactiviteiten, zoals boterstoten, brouwen van bier en wecken te zien.
 • Soarskepel; kapel, plek voor stilte en gebed.
 • Piëpende Pörs; drukkerij, waar op ouderwetse wijze papier bedrukt wordt.

Ambachten[bewerken | brontekst bewerken]

De ambachten genoemd bij de gebouwen worden gedurende het seizoen wekelijks gedemonstreerd, terwijl de volgende incidenteel worden uitgevoerd in het museum:

 • Schoenmaker. Er is een schoenmakerswerkplaats naast de museumschuur
 • Bierbrouwer(s). Het biergilde komt om de ca. 5 à 6 weken demonstreren. Dit valt samen met het rijpingsproces van bier.
 • Kaas en boter maken. Dit wordt vaak gecombineerd met speciale themadagen waar voedsel, smaak of bewaren aandacht krijgen.
 • Touwslager. Een touwslagerij is regelmatig op het museumterrein opgesteld.

Vermaak[bewerken | brontekst bewerken]

Artiesten, groepen en koren treden op de zondagen op in het museum, daarnaast is er veel aandacht voor draaiorgels. In 2017 werd er voor het eerst een nostalgische kermis gehouden. Op het terrein stonden diverse ouderwetse attracties opgesteld.

Exploitatie[bewerken | brontekst bewerken]

Met ruim 300 deelnemers is Eynderhoof een grote vrijwilligersorganisatie. De stichting heeft geen vaste krachten in dienst. Het museum wordt geëxploiteerd met behulp van de inkomsten van entrees, giften verkregen via de stichting Vrienden van Eynderhoof en incidentele subsidies. Het museum ontvangt geen structurele financiële ondersteuning van de overheid. 's Zomers vindt jaarlijks het festival Festeynder plaats in Nederweert-Eind. In december wordt door de steunstichting het Eynder Winter Festijn georganiseerd. Eynderhoof ontvangt van beide evenementen een bijdrage in de exploitatie van het museum.

De vereniging Vrienden van Eynderhoof is een groep sympathisanten die Eynderhoof moreel en financieel steunen. Dat doen zij omdat ze het museum een belangrijk cultuurmonument in de gemeente Neder­weert vinden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]