Lorenz Jäger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lorenz kardinaal Jäger
Kardinaal Jäger, staande tweede van links op de Deutsche Katholikentag in Fulda
Kardinaal Jäger, staande tweede van links op de Deutsche Katholikentag in Fulda
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt aartsbisschop van Paderborn
Aartsbisdom Paderborn
Titelkerk San Leone I
Creatie
Gecreëerd door paus Paulus VI
Consistorie 22 februari 1965
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Lorenz Jäger (Halle an der Saale, 23 september 1892 - Paderborn, 1 april 1975) was een Duits geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

Jäger studeerde aan de Academie van Paderborn en aan de Universiteit van München. Hij werd op 1 april 1922 priester gewijd. Hij deed van 1922 tot 1926 pastoraal werk in het aartsbisdom Paderborn en werkte vervolgens tot 1933 aan een school in Herne. Van 1933 tot 1939 doceerde hij aan het Hindenburg Realgymnasium in Dortmund. Van 1939 tot 1941 was hij aalmoezenier in het Duitse leger.

Paus Pius XII benoemde hem in 1941 tot aartsbisschop van Paderborn. Hij ontving zijn bisschopswijding uit handen van Cesare Orsenigo, apostolisch nuntius in Duitsland. Aartsbisschop Jäger nam deel aan het Tweede Vaticaanse Concilie en was een der grondleggers van de Pauselijke Commissie ter Bevordering van de Eenheid der Christenen. In januari 1965 werd hij bisschop-troonassistent en in het consistorie een maand later, creëerde paus Paulus VI hem kardinaal. De San Leone I werd zijn titelkerk. Kardinaal Jäger ging in 1973 met emeritaat en werd opgevolgd door Johannes Joachim Degenhardt, die al sinds 1965 zijn hulpbisschop was.

Na zijn overlijden in 1975, werd zijn lichaam bijgezet in de kathedraal van Paderborn.