Lutterzand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dinkelland / 't Lutterzand
Natura 2000-gebied
Lutterzand (Nederland)
Lutterzand
Situering
Locatie Overijssel
Dichtstbijzijnde plaats De Lutte
Coördinaten 52° 20′ NB, 7° 2′ OL
Informatie
Classificatie Beekdalen
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Landgoed
Gebiedsnummer 49
Site code (Europees) NL9801021 (HR)
Foto's
Lutterzand

Het Lutterzand is een natuurmonument en recreatiegebied in de gemeente Losser in Overijssel.

Het bosgebied in Twente ligt tussen De Lutte en Denekamp en wordt landschappelijk gekarakteriseerd door het grillige stroomdal van het riviertje de Dinkel dat hier zijn natuurlijk meanderend verloop tot op heden kon behouden.

Het beekdal van de Dinkel is als Dinkelland opgenomen in de Habitatrichtlijn. Het Lutterzand geldt als provinciaal aardkundig monument, het profiel van de aardlagen van de laatste 15.000 jaar is namelijk te zien. De 10.000 jaar grens is er duidelijk zichtbaar.[1] Bij de 'groene staart' is in een binnenbocht van de Dinkel de ontwikkeling van een kronkelwaard zichtbaar. De oever van de buitenbocht wordt gevormd door een steile wand van enkele meters hoogte.

Het gemengde bosgebied van het landgoed vertoont een afwisselende vegetatie van oude en jonge waaidennen naast percelen met heide en jeneverbesstruiken op oude zandverstuivingen. Tot de kenmerkende fauna in het gebied behoren onder andere de ijsvogel, de oeverzwaluw, de nachtzwaluw, de zwarte en de bonte specht, de buizerd en de aalscholver.

Het gebied is van oudsher aantrekkelijk voor dagtoerisme en wordt voor bezoekers ontsloten door de Lutterzandweg, die op enkele kilometers van De Lutte via de Kribbebrug de Dinkel oversteekt. Het wandel- en fietsgebied is het gehele jaar geopend. Onder de toeristische faciliteiten zijn verschillende campings en enkele horecagelegenheden.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lutterzand van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Lutterzand Aardkundig monument. Nederlandse Geologische Vereniging. Geraadpleegd op 12 juli 2020.