Macharius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaspar de Crayer, Heilige Macharius, patroon van de pestlijders, Sint-Baafskathedraal, Gent

De heilige Macharius van Antiochië, ook Macharius van Gent genoemd (overleden in Gent, 8 mei 1012), zou afkomstig geweest zijn van Antiochië in Pisidia, het huidige Turkse Yalvac, waar hij naar eigen zeggen aartsbisschop zou zijn geweest.

Levensloop[bewerken]

Hij zou gevangengenomen geweest zijn door de Saracenen en een pelgrimstocht ondernomen hebben door Palestina, Epirus, Dalmatië, Beieren om uiteindelijk in Gent te belanden, waar hij door de benedictijnen van de Sint-Baafsabdij werd opgenomen en waar hij aan de pest zou zijn overleden. Hij kan afgebeeld zijn als een Vlaamse bisschop met drie pijl "hoofden". Ook wordt hij afgebeeld met de mijter en staf op de grond om te symboliseren dat hij afstand zou hebben genomen van het bisschopschap.

Betrouwbaarheid van de informatie[bewerken]

Er is onduidelijkheid over de overlijdensdatum en feestdag van Sint-Macharius. De meeste christelijke bronnen geven 10 april aan.[1][2][3][4][5] Een lokale overlevering vermeldt dat Sint-Macharius afkomstig was van Antiochië in Armenië in plaats van Antiochië in Pisidia. Zijn gelijknamige oom en peter was de lokale patriarch en Sint-Macharius volgde hem op. Na opgenomen te zijn in de Sint-Baafsabdij in Gent werd hij ziek. De pest brak uit in Gent en hij zou een visioen gekregen hebben dat er slechts een einde aan de pest zou komen wanneer hij zelf en zijn gezellen eraan zouden sterven. Hij zou zijn eigen dood voorspeld hebben op Witte Donderdag, 10 april, 1012 en op die dag overleden zijn, waarna de pest verdween.[6]

Herdenking[bewerken]

Lokaal wordt Sint-Macharius doorgaans herdacht op 8 mei.[7][8][9] De Acta Sanctorum (AA.SS.) vermelden beide data, doch deze bron suggereert dat Sint-Macharius rond 10 april 1010 (Paasmaandag) nog in Palestina was en op 9 mei 1012 in Gent stierf.

De Sint-Machariuskerk in Gent en de Sint-Machariuskerk te Laarne zijn aan hem toegewijd.

Zie ook[bewerken]