Marke (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MatthijsWiki (overleg | bijdragen) op 4 mrt 2020 om 11:59. (Beveiligde "Marke (België)": Voortdurend vandalisme ([Bewerken=Alleen automatisch bevestigde gebruikers toestaan] (vervalt op 4 sep 2020 om 08:59 (UTC)) [Titel wijzigen=Alleen automatisch bevestigde gebruikers toestaan] (vervalt op 4 sep 2020 om 08:59 (UTC))))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Marke
Deelgemeente in België Vlag van België
Marke (België)
Marke
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Kortrijk Kortrijk
Coördinaten 50° 48′ NB, 3° 14′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,11 km²
Inwoners
(31/12/2013)
7.754
(956,10 inw./km²)
Overig
Postcode 8510
Netnummer 056
Detailkaart
Kaart van Marke
Locatie Marke in Kortrijk
Portaal  Portaalicoon   België

Marke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en sinds 1 januari 1977 een deelgemeente van de stad Kortrijk. Marke telde op 1 januari 2012 7.933 inwoners en is daarmee de tweede grootste deelgemeente van Kortrijk. Marke ligt nabij de Leie, net ten westen van Kortrijk buiten de R8, maar is sterk vergroeid met de Kortrijkse agglomeratie.

Naam

De naam Marke is afgeleid van het woord markô wat zoveel betekent als het moerassige. Hoewel er reeds sporen van nederzettingen zijn van lange tijd geleden, wordt de naam voor het eerst genoemd in de Gallo-Romeinse tijd (toen apud villam marcam). Later kreeg Marke nog enkele andere namen waaronder Marcke-sur-Lys (Marke aan de Leie).

Ligging

Omliggende dorpen zijn Aalbeke (Kortrijk), Rollegem (Kortrijk), de stad Kortrijk, Bissegem (Kortrijk), Lauwe (Menen) en Wevelgem. Marke grenst met Bissegem (Kortrijk) en Wevelgem aan de Leie. De E403 en E17 kruisen Marke, alsook de spoorlijn Rijsel-Kortrijk. Het station Marke werd in 1984 gesloten en is thans niet meer in gebruik.

Enkele wijken in Marke zijn de Rodenburg (dat zijn naam verleende aan het tv-programma De Rodenburgs), de Prinse, Bachten de Route, Wijk ten Nieuwenhove, Populierenhof, 't Steenen Ende, Ter Doenaert, De Klokke, Klarenhoek, de Pauvre Leute en d'Yzerpoorte.

Bezienswaardigheden

  • De Vannestes Molen
  • Het Bakkerij- en Molenmuseum
  • De vele oude hoven
  • Het Preshoekbos
  • Het Prikkelpad

Politiek

Marke had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Evenementen

  • Het jaarlijkse Humorologiefestival
  • De Septemberkermis
  • De Markse Sinksenfeesten
  • De tweejaarlijkse kerstmarkt

Bekende Markenaren

Zie de categorie Marke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.