Moussaka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Turkse Moussaka met aubergine
Griekse Moussaka

Moussaka (Grieks: μουσακάς, moussakas; Roemeens: musaca; Turks: musakka; Slavisch: мусака, musaka; Arabisch: مسقعة , musaqqaʿa) is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Hij schreef een kookboek in de begin van de twintigste eeuw met het recept van Moussaka. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris, omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

In de westerse wereld wordt met moussaka meestal de variant uit de Griekse keuken bedoeld. De Griekse versie bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt maar tegenwoordig meestal met half-om-halfgehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een bechamelsaus en in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas erbovenop.
Deze Griekse moussaka stamt echter waarschijnlijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw.[1] De invloedrijke Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes (Νικόλαος Τσελεμεντές), die in Wenen was opgeleid, introduceerde Franse elementen (o.a.bechamelsaus) in de Griekse keuken en is mogelijk de bedenker van deze variant van Moussaka.[2]

In de Arabische wereld is moussaka een gekookte salade, voornamelijk gemaakt met tomaten en aubergines, geserveerd als mezze en lijkend op de Italiaanse caponata. In andere landen (Bulgarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Griekenland en Roemenië) worden ook wel aardappelen, wortelen en courgettes gebruikt in plaats van aubergine. In Turkije wordt het gerecht niet gelaagd klaargemaakt en wordt het opgediend met cacık, de Turkse variant van tzatziki, en pilav. In moussaka horen ook wel uien, knoflook en groene pepers. Als kruiden worden gebruikt oregano, tijm, laurierbladeren, kaneel, zwarte peper en/of piment, afhankelijk van land of streek waar de moussaka vandaan komt.

Wikibooks Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Moussaka.