Moussaka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Turkse Moussaka met aubergine
Griekse Moussaka

Moussaka (Grieks: μουσακάς, moussakás; Roemeens: musaca; Turks: musakka; Slavisch: мусака, musaka; Arabisch: مسقعة , musaqqaʿa) is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen.[bron?] Hij schreef in het begin van de twintigste eeuw een kookboek met onder meer het recept van moussaka. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris: in de Arabische keuken wordt de moussaka meestal koud opgediend.

Moussaka in de westerse wereld[bewerken | brontekst bewerken]

In de westerse wereld wordt met moussaka meestal de variant uit de Griekse keuken bedoeld. De Griekse versie bestaat uit lagen aubergine, aardappel en gehaktsaus, overgoten met een bechamelsaus.

Vroeger werd voor de gehaktsaus lamsgehakt gebruikt maar het lamsgehakt is vervangen door half-om-halfgehakt. De gehaktsaus wordt op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en rode of witte wijn. In Griekenland komen variaties voor waarbij in plaats van plakjes gesneden aubergine (soms ook samen met courgette) alleen courgette wordt gebruikt. Deze Griekse moussaka stamt waarschijnlijk uit de jaren twintig van de twintigste eeuw.[1] De invloedrijke Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes (Νικόλαος Τσελεμεντές), die in Wenen was opgeleid, introduceerde Franse elementen (o.a. Bechamelsaus) in de Griekse keuken en is mogelijk de bedenker van deze variant van moussaka.[2] Griekse moussaka kent geen ingewikkelde receptuur, maar is door de vele stappen intensief om te bereiden.[3]

Moussaka in de Arabische wereld[bewerken | brontekst bewerken]

In de Arabische wereld is moussaka een gekookte salade, voornamelijk gemaakt met tomaten en aubergines, geserveerd als mezze en lijkend op de Italiaanse caponata. In andere landen (Bulgarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Griekenland en Roemenië) worden ook wel aardappelen, wortelen en courgettes gebruikt in plaats van aubergine. In Turkije wordt het gerecht niet gelaagd klaargemaakt en wordt het opgediend met cacık, de Turkse variant van tzatziki, en pilav. In moussaka horen ook wel uien, knoflook en groene pepers. Als kruiden worden gebruikt oregano, tijm, laurierbladeren, kaneel, zwarte peper en/of piment, afhankelijk van land of streek.

Zie de categorie Musaka van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Moussaka.