Nacht van de Theologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nacht van de Theologie is een jaarlijkse bijeenkomst van academische theologen. Het betreft een samenwerking van enkele omroepen, dagbladen, kerken, theologische universiteiten, uitgevers en organisaties die betrokken zijn bij de theologie in Nederland. Tijdens de nacht worden vakprijzen uitgereikt.

Ontstaan[bewerken]

In 2011 en 2012 vond de Nacht van de Theologie plaats in de Hermitage te Amsterdam. Initiatiefnemer van de Nacht van de Theologie was remonstrants theoloog Tom Mikkers. Mikkers was betrokken bij de organisatie van alle edities met uitzondering van 2015. Toen werd hij zelf genomineerd voor Theoloog des vaderlands, een prijs die tijdens de Nacht van de theologie wordt toegekend. De titel ging dat jaar naar bisschop Gerard de Korte. Bij de eerste bijeenkomst werd er ook een kritische 'Contrastnacht' georganiseerd, in de tuin van de Hermitage, van niet-genodigde theologen die de bijeenkomst decadent vonden omdat gekozen was voor het concept van het galadiner.[1][2] Sinds 2014 zijn ook niet-theologen welkom en werd de Nacht van de Theologie een publieksbijeenkomst zonder galadiner.

Opzet[bewerken]

In de jaren daarna vond de Nacht van de Theologie plaats op wisselende locaties en varieerde men wat met de opzet. In 2013 vond de bijeenkomst plaats in Rotterdam, aan boord van het voormalige HAL-schip SS Rotterdam; in 2014 en in 2015 was dat in Amsterdam in De Rode Hoed. Sindsdien nemen de christelijke omroepen het voortouw. In 2016 was men te gast in het gebouw van de Evangelische Omroep in Hilversum en in 2017 bij KRO-NCRV. In 2018 vond het evenement weer plaats bij EO. Vanaf 2016 was er ook gelijktijdig een registratie van het evenement via NPO Radio 5.

Presentatoren waren achtereenvolgens: Lodewijk Dros en Désanne van Brederode (2011), Jacobine Geel (2012), Annemiek Schrijver (2013), Elsbeth Gruteke (2014), Annemiek Schrijver en Frénk van der Linden (2015), Annemiek Schrijver en Andries Knevel (2016), Jacobine Geel en Tijs van den Brink (2017) , Marleen Stelling en Wilfred Kemp (2018).

Thematiek[bewerken]

Elk jaar verschilt de thematiek. De thema's waren achtereenvolgens: Theologie gaat over alles (2011), Vreemd vermogen (2012), Stromend erfgoed (2013), Ieder voor zich God, voor ons allen (2014), Religie en erotiek (2015), God zei denk (2016), Alles woelt om verandering (2017), God is terug (2018).

Vakprijzen[bewerken]

Tijdens de nacht wordt de Theoloog des vaderlands gekozen alsmede het beste Theologisch boek van het jaar. Om jonger publiek te trekken wordt sinds 2018 ook een Jonge theoloog des vaderlands aangewezen uit genomineerde studenten theologie van deelnemende universiteiten en hogescholen.[3]

In 2012 reikte voormalig minister-president Ruud Lubbers de oeuvreprijs uit aan Huub Oosterhuis. "Als een van de weinigen van mijn generatie heb ik mijn geloof niet verloren", zei Lubbers. Maar Oosterhuis' versie van het christendom was hem te links. 'De Huub van de woede', noemt Lubbers hem plagerig.[4]

In 2017 ontving de Theoloog des vaderlands een prijs van €10.000 euro (beschikbaar gesteld door de Vermeulen Brauckman-stichting), te besteden aan een project om theologie en Bijbel bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. Claartje Kruijff, de winnaar van dat jaar, besteedde het geld aan een project rond het Onze Vader. Ze schreef hier een boek over met een interreligieus team van theologen. Dit boek, getiteld Slow food, werd gepresenteerd bij haar afscheid als Theoloog des vaderlands in 2018.[5]

Theologiepamflet[bewerken]

Tussen 2012 en 2015 verscheen bij de Nacht van de Theologie ook het jaarlijkse 'Theologiepamflet': respectievelijk Red hen die geen verweer hebben van Huub Oosterhuis, Spelen met heilig vuur van Ruard Ganzevoort, Ieder voor zich, God voor ons allen? van Mirjam Sterk en God houdt van seks van Frank Bosman. In 2017 schreef scheidend Theoloog des vaderlands Janneke Stegeman het pamflet Alles moet anders, bevrijdingstheologie voor witte Nederlanders.

Symposium[bewerken]

In 2017 en 2018 begon de Nacht van de Theologie 's middags met een academisch symposium waarin het thema inhoudelijk werd uitgediept.

Prijzen[bewerken]

De juryprijs Theoloog des vaderlands (voor 2015 Theologie Podiumprijs) werd toegekend aan de volgende personen:

De prijs Theologisch boek van het jaar werd toegekend aan de boeken:

Eén keer werd een oeuvreprijs uitgereikt:

In 2018 werd de prijs Jonge theoloog des vaderlands toegekend aan:

Externe link[bewerken]