Neofuturisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Neofuturisme
Gebouw Wangjing SOHO, ontworpen door Zaha Hadid, met vloeiende lijnen.
Algemene gegevens
Ontstaan Jaren '80
Plaats van ontstaan Wereldwijd
Hoogtepunt 21e eeuw
Bedenker Denis Laming
Bekende kunstenaars Zaha Hadid, Santiago Calatrava
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Een neofuturistisch bankje

Neofuturisme is een stroming aan het eind van de 20ste eeuw, begin 21ste eeuw binnen de kunst, het ontwerpen en de architectuur. Het kan gezien worden als afgeleide vorm van het postmodernisme en vertegenwoordigt een idealistisch geloof in een betere toekomst en "een noodzaak om het moderne rapport te periodiseren met behulp van technologie". Deze avant-garde beweging is een futuristische heroverweging van hoe snelgroeiende moderne steden er esthetisch en functioneel dienen te worden ingericht. De industrialisatie die begon na het einde van de Tweede Wereldoorlog gaf ruimte voor een nieuwe kijk op het leven, kunst en architectuur, wat leidde tot het post-modernisme, neomodernisme, en daarna neofuturisme. Binnen de architectuur in de Westerse wereld, ontwikkelde futurisme zich tot art deco, de Googie-architectuur en hightech architectuur. Het neofuturisme is meer verwant met parametrisme, blob-architectuur en vooral met het expressionisme.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Veel ontwerpen binnen het neofuturisme maken gebruik van de kleur wit, zoals dat gebruikelijk was bij het expressionisme. Daarnaast komen ronde vormen veel voor maar in mindere mate dan bij blob-architectuur. Ook zijn er projecten waar juist scherpe hoeken te zien zijn zoals binnen het deconstructivisme. Complexe ritmes en patronen deelt het neofuturisme met het parametrisme.

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Het neofuturisme dat nieuw leven werd ingeblazen in de 21ste eeuw, is in creatief opzicht geïnspireerd door de Brits-Irakese Pritzker Architectuurprijs winnende architect Zaha Hadid en de Spaanse architect Santiago Calatrava. Neofuturisme heeft sommige thema's en ideeën van de hightech architectuur, zo werden elementen uit de hightech industrie en technologie geïmplementeerd in het design van hun gebouwen. Neofuturistische architecten, designers en kunstenaars zijn:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Verwante stromingen en stijlen[bewerken | brontekst bewerken]

Neofuturisme is familie van onder andere de volgende design stromingen en stijlen:

Zie de categorie Neo-futurist architecture van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.