Nephrolepis exaltata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nephrolepis exaltata
Nephrolepis exaltata
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Nephrolepidaceae
Geslacht:Nephrolepis
Soort
Nephrolepis exaltata
(L.) Schott (1834)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nephrolepis exaltata op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nephrolepis exaltata is een varen uit de familie Nephrolepidaceae. Het is een epifytische of terrestrische plant uit tropische streken, waarvan verschillende variëteiten en cultivars in gematigde streken als kamerplant worden gebruikt. Vooral de Bostonvaren (N. exaltata 'Bostoniensis') is in Europa populair.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Synoniem: Polypodium exaltatum L. (1759)
  • Engels: Wild Boston fern, Tuber ladder fern, Fishbone fern, Sword fern

De botanische naam Nephrolepis is samenstelling van Oudgrieks νεφρός, nephros (nier) en λεπίς, lepis (schub), naar de vorm van de dekvliesjes. De soortaanduiding komt van het Latijnse exaltata (groot), naar het formaat van de plant.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Nephrolepis exaltata is een middelgrote tot grote varen met een dikke, rechtopstaande rizoom zonder stengelknolletjes. De bladen zijn tot 1,5 m lang, onbehaard, enkelvoudig geveerd, met tot 7,5 cm lange, langwerpige tot smal driehoekige bladslipjes, licht tot duidelijk sikkelvormig gebogen, met fijn gezaagde bladranden, een afgeronde of geoorde bladvoet en een spitse, driehoekige bladtop. De bladsteel is schaars bezet met eenkleurige bleek- tot roodbruine schubben.

De sporenhoopjes zitten aan de onderzijde van de bladen tussen de bladrand en de nerven en worden beschermd door niervormige tot hoefijzervormige dekvliesjes.

Habitat, verspreiding en voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Nephrolepis exaltata groeit vooral als epifyt in vochtige bosjes en moerassen.

De plant is komt van nature voor in tropische streken van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (voornamelijk in Mexico, de Caraïben en Florida), in Afrika, Zuidoost-Azië en de eilanden van de Stille Oceaan.

Cultivatie[bewerken | brontekst bewerken]

Nephrolepis cordifolia 'Bostoniensis'

Nephrolepis exaltata wordt wereldwijd gecultiveerd als kamer- en tuinplant. Er zijn ondertussen verscheidene vormen en variëteiten van deze soort gekweekt. In België en Nederland is vooral de vorst- en droogtebestendige Bostonvaren (N. exaltata var. bostoniensis of N. exaltata 'Bostoniensis') ingeburgerd. Deze mutatie heeft zijn naam gekregen toen hij in 1894 werd ontdekt in een levering van N. exaltata-planten uit Boston.