Nestvaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nestvaren
Asplenium nidus 003.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Aspleniaceae (Streepvarenfamilie)
Geslacht:Asplenium (Streepvaren)
Soort
Asplenium nidus
L. (1753)
Afbeeldingen Nestvaren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nestvaren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De nestvaren of vogelnestvaren (Asplenium nidus) is een varen uit de streepvarenfamilie (Aspleniaceae). Het is een soort van tropische streken in Zuidoost-Azië, Australazië, India en Oost-Afrika, die populair is als kamerplant.

De benaming 'vogelnestvaren' wordt soms ook gebruikt in ruimere zin, om een aantal aan A. nidus verwante soorten aan te duiden.

Naamgeving en etymologie[bewerken]

  • Synoniem: Asplenium ficifolium Goldm., Thamnopteris nidus (L.) C. Presl., Neottopteris rigida Feé
  • Nederlands: Nestvaren, vogelnestvaren
  • Engels: Bird's Nest Fern
  • Duits: Nestfarn

De botanische naam Asplenium is afgeleid van Oudgrieks ἄσπληνον, asplēnon (= miltkruid). De soortaanduiding nidus betekent 'nest'.

Kenmerken[bewerken]

A. nidus, detail sporenhoopjes

De nestvaren is een epifytische, lithofytische of terrestrische varen met in bundels geplaatste, 50 tot 150 cm lange lichtgroene ongedeelde bladen, met een zwarte middennerf en gegolfde bladranden. Er is geen verschil tussen steriele en fertiele bladen. De sporendoosjes liggen in dwarse rijen aan de onderzijde van het blad, van de middennerf tot dicht bij de bladrand. Wanneer de sporen rijpen, rollen de bladen zich op en vormen dan een enorm bruin nest tussen de takken van de bomen.

Voorkomen[bewerken]

De nestvaren leeft voornamelijk als epifytische plant op bomen, waar hij water en humus verzamelt in de kelk die gevormd wordt door zijn bladeren. Hij verkiest warme en vochtige plaatsen, ten minste gedeeltelijk in de schaduw. Hij komt voor in tropische streken van Zuidoost-Azië, Australië (voornamelijk Queensland), Hawaï, Polynesië, Christmaseiland, India en Oost-Afrika.

Cultivatie[bewerken]

Nestvarens worden vaak verkocht als kamerplant, alhoewel het meestal niet om A. nidus gaat, maar om een aantal zeer nauw verwante soorten, zoals A. australasicum.

Buiten het gebruik als kamerplant, wordt de nestvaren in Taiwan gegeten, en in Hawaï gebruikt als medicijn.