Okonomiyaki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Okonomiyaki met kaas en garnalen.

Okonomiyaki (Japans: お好み焼き) is een Japanse pannenkoek. De naam is afgeleid van okonomi en yaki, wat vrij vertaald 'gebakken/gegrild zoals je wilt' betekent. Het wordt klaargemaakt op een ijzeren plaat (teppan); deze bereidingswijze wordt teppanyaki genoemd. Er bestaan allerlei varianten van het gerecht, afhankelijk van waar het klaargemaakt wordt, zoals varianten uit Osaka en Hiroshima.[1] Tegenwoordig is de Osaka-variant de standaard, met wittekool, zeevruchten en varkensvlees.[1] De Osaka-variant wordt gemaakt door eerst het beslag te mixen met alle andere ingrediënten voordat het op de bakplaat gaat. Bij de Hiroshima-variant wordt eerst de bodem gemaakt waarna de andere ingrediënten erop worden gelegd. Dit geheel wordt vaak geserveerd op noedels.

Alhoewel okonomiyaki enigszins op een Nederlandse pannenkoek lijkt, wordt het beslag heel anders gemaakt. In plaats van melk wordt dashi gebruikt, een bouillon van vis en/of zeewier. Gewoonlijk wordt er nagaimo (een chinese wortelsoort) en tenkasu (gefrituurde deegklontjes) doorheen gemengd om het beslag luchtiger te maken. Ook wordt er meer ei gebruikt en zijn de pannenkoeken dikker.

Gangbare ingrediënten zijn groenten, zeevruchten en varkensvlees. In bepaalde varianten wordt okonomiyaki klaargemaakt met noedels, rundvlees of inktvis; andere mogelijkheden zijn het toevoegen van een gebakken ei of garnalen. Dit gerecht ontleent de naam okonomiyaki dan ook aan de veelheid van varianten die er bestaan en het kan klaargemaakt worden zoals men wil. Bij sommige varianten worden de ingredienten door het beslag gemengd, bij andere erop gelegd.