Oliepalm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 jan 2017 om 03:40. (Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix / +appendix/references voor ref(s))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Oliepalm
Oliepalm
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Arecales
Familie:Arecaceae (Palmenfamilie)
Geslacht:Elaeis
soort
Elaeis guineensis
Jacq. (1763)
Vruchten
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oliepalm op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De oliepalm (Elaeis guineensis) behoort tot de palmenfamilie (Palmae of Arecaceae). Hij heeft een krachtige, rechtopstaande, tot 30 m hoge stam. De stam is nog lang bedekt met resten van oude bladscheden en -stelen. De bladeren zijn geveerd en tot 7 m lang. Het blad is meestal vanuit de opgerichte voet boogvormig overhangend. De deelblaadjes zijn aan de onderkant met stevige stekels bezet.

De bloemen zijn klein, crèmewit en zitten dicht opeengedrongen aan de takken van de bloeiwijze, die ieder in een doornachtige punt uitlopen. De vruchten zijn oranjerood, vaak met een gele voet en een bijna zwarte top. Ze zijn langwerpig-eivormig, meestal zwak driekantig en tot 5 cm groot. Ze zitten bij honderden tot duizenden bijeen in een dichte, tot 25 kg zware tros.

Deze palm komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Indertijd hebben de Nederlanders 13 exemplaren van deze palm meegenomen naar toenmalig Nederlands-Indië. Vanuit 's Lands Plantentuin te Buitenzorg in Nederlands-Indië is deze palm verspreid geraakt over heel Zuidoost-Azië.

Gebruik

De oliepalm levert de gewilde palmolie. Palmolie wordt gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips, tarochips, sauzen en koekjes, als grondstof voor zeep en andere detergenten, voor biodiesel en voor de opwekking van zogeheten groene stroom. Van de pitten in de palmvruchten wordt palmpitolie geperst. Deze oliesoort heeft andere karakteristieke eigenschappen zoals een zeer hoog C12 gehalte.

Duurzaamheid

De teelt vindt voornamelijk plaats in plantages. De aanleg van plantages met oliepalmen wordt door milieuorganisaties scherp bekritiseerd omdat de nieuwe aanleg van plantages veelal ten koste gaat van oerwoud[1].

Zie de categorie Elaeis guineensis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.