Onafhankelijke SenaatsFractie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bang.svg Dit is een oude versie van deze pagina, voor het laatst bewerkt door 131.174.208.169 (overleg) op 12 dec 2013 om 18:14. Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onafhankelijke Senaatsfractie
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter Jabik van der Bij
Fractieleider Eerste Kamer Kees de Lange
Mandaten
Zetels in Eerste Kamer
Geschiedenis
Opgericht 1995
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Centrum
Ideologie lokale waarden
Wetenschappelijk bureau Stichting Ir. Marten Bierman
Europese organisatie EVA
Website www.osfractie.nl
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) is een Nederlandse fractie in de Eerste Kamer, die voortkomt uit diverse provinciale partijen.

De OSF is een samenwerkingsverband van de volgende provinciale of (de facto) lokale partijen:

De leden van de Provinciale Staten van alle Nederlandse provincies kiezen samen de leden van de Eerste Kamer.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van Eerste Kamerleden voor de OSF

Ontstaan

Voor de Provinciale Statenverkiezingen 1995 hebben verscheidene provinciale partijen en De Groenen een gezamenlijke lijst ingediend voor de Eerste Kamer. Van deze lijst werd ir. Marten Bierman tot Eerste Kamerlid gekozen. Bierman en de provinciale partijen hebben toen de naam Onafhankelijke Senaatsfractie aangenomen. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 1999 werd Bierman herkozen.

Henk ten Hoeve

Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2003 werd Henk ten Hoeve verkozen als Eerste Kamerlid namens de OSF, hij is eerder lid geweest van de Provinciale Staten van Friesland namens de Fryske Nasjonale Partij (FNP). In 2007 werd hij herkozen.

Overeenkomst met 50Plus

Bij de Provinciale Statenverkiezingen 2011 haalde de regionale partijen gezamenlijk te weinig Statenleden om een Senaatszetel voor de OSF te bemachtigen. Daarom werd er een overeenkomst gesloten met de partij 50Plus, een aantal Statenleden van die partij zouden op de OSF stemmen en in ruil daarvoor zou de OSF Kees de Lange van 50Plus bovenaan de kieslijst zetten. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 23 mei 2011 werd hij verkozen om namens de OSF zitting te nemen in de Eerste Kamer.

Externe link