Oostappen vakantieparken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostappen Vakantiepark Prinsenmeer
Blik op de zwemvijver van Oostappen Vakantiepark Prinsenmeer

Oostappen Vakantieparken is een bedrijf dat verblijfsaccommodaties, kampeermogelijkheden en jachthavenplaatsen verhuurt, voor zowel een korte vakantie als een verblijf voor een heel seizoen. Een aantal vakantieparken is ook toegankelijk voor dagrecreatie. Peter Gillis is de eigenaar van Oostappen Groep Vakantieparken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 werd Vakantiepark Strandbad Oostappen in Asten door de familie Gillis aangekocht. Bij de aankoop was er sprake van 300 vaste en 200 toeristische plaatsen op het 50 hectare grote terrein, waarvan 10 hectare water. Anno 2012 bevinden zich op het 'Vakantiepark Prinsenmeer' op hetzelfde oppervlak 1.700 plaatsen, variërend van vaste en toeristische plaatsen tot verhuurchalets en -caravans.

Logo Oostappen Groep
Logo Oostappen Groep

In 1998 koopt Peter Gillis zijn tweede park (Park Blauwe Meer in Lommel België), daarna in 2000 werden Vakantiepark Droomgaard (Kaatsheuvel) en Vakantiepark Brugse Heide (Valkenswaard) overgenomen. In 2002 volgden Park Hengelhoef (Houthalen België) en Vakantiepark Elfenmeer (Herkenbosch) en in 2004 Vakantiepark De Berckt (Baarlo). In dat jaar werd ook een kantoorpand aangekocht waar het hoofdkantoor werd gehuisvest in Asten.

In 2005 volgden Vakantiepark Arnhem (Arnhem) en Park Parelstrand (Lommel België). In 2010 werd Vakantiepark Zilverstrand (Mol België) overgenomen, in 2012 volgde Vakantiepark Riviera Beach (Biddinghuizen) en in 2013 werd Vakantiepark Marina Beach (Hoek) gekocht. Oostappen Groep Vakantieparken groeide uit naar twaalf parken in Nederland en België met vijftienduizend slaapplaatsen en een totale jaaromzet van ongeveer 45 miljoen euro.

Op 12 januari 2018 werden Riviera Beach en Zilverstrand aan EuroParcs verkocht.[1] In het najaar van 2019 werd ook vakantiepark Droomgaard verkocht aan EuroParcs.[2] Op 5 december 2019 werd vakantiepark Marina Beach in Hoek verkocht aan een projectontwikkelaar. De verkoop van Marina Beach bracht de Oostappen Groep 61,28 miljoen euro op.[3]

Elfenmeer in Herkenbosch werd gesloten nadat de gemeente Roerdalen het erfpachtcontract met de Oostappen Groep niet verlengde, omdat het vakantiepark in verval was geraakt. De gemeente gaf aan een nieuwe aanbesteding uit te schrijven voor de uitbating van het park.[4]

In het kader van een onderzoek door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), werden in mei 2019 een aantal vakantieparken van de Oostappen groep en het hoofdkantoor in Asten doorgelicht. Er werden verschillende inbreuken vastgesteld, waaronder illegale huisvesting van arbeidsmigranten en wapenbezit.[5][6][7] Voor dat laatste feit stelt de rechter begin 2020 vast dat het om bijzondere omstandigheden gaat, waardoor Peter Gillis geen celstraf hoeft uit te zitten.[8]

In 2020 zijn de vakantieparken te zien in de realityserie Familie Gillis: Massa is Kassa op SBS6.

Vakantieparken[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland
Naam Locatie
Vakantiepark Prinsenmeer Ommel, Noord-Brabant
Vakantiepark De Berckt Baarlo, Limburg
Vakantiepark Arnhem Arnhem, Gelderland
Vakantiepark Brugse Heide Valkenswaard, Noord-Brabant
Vakantiepark Marina Beach Hoek, Zeeland
Vakantiepark Heelderpeel Heel, Limburg
België
Naam Locatie
Park Hengelhoef Houthalen-Helchteren, Limburg
Park Blauwe Meer Lommel, Limburg
Park Parelstrand Lommel, Limburg

MVO[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft de Oostappen Groep een aantal samenwerkingen met stichtingen opgezet.[9] Ze werken o.a. samen met:

Sinds 2015 werkt de Oostappen Groep ook samen met Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Nederland en Fedasil in België om vluchtelingen op te vangen in delen van de parken.[10]

Website[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. EuroParcs nieuwe eigenaar van vakantiepark Riviera Beach. flevopost.nl. Flevopost (12 januari 2018). Geraadpleegd op 30 maart 2020.
  2. Droomgaard wordt luxe resort EuroParcs; eigenaar Oostappen betaalt kwart miljoen dwangsom. Brabants Dagblad. Geraadpleegd op 30 maart 2020.
  3. Vakantiepark Marina Beach Hoek verkocht door Oostappen Groep voor ruim zestig miljoen euro. ed.nl. Eindhovens Dagblad (23 januari 2020). Geraadpleegd op 30 maart 2020.
  4. Rechter: groot deel vakantiepark Elfenmeer moet naar gemeente. De Limburger (6 juli 2018).
  5. FIOD valt binnen bij hoofdkantoor en vakantieparken van Oostappen Groep. Algemeen Dagblad (21 mei 2019). Geraadpleegd op 30 maart 2020.
  6. (nl) Illegale arbeidsmigranten en vuurwapen op vakantieparken Oostappen Groep. Omroep Brabant. Geraadpleegd op 30 maart 2020.
  7. (nl) 'Vuurwapen' lag op hoofdkantoor Oostappen Groep. Peelbelang Online. Geraadpleegd op 30 maart 2020.
  8. (nl) Peeters, Tonny, Geen boete voor Oostappen-eigenaar Peter Gillis na vondst wapen op kantoor in Asten. Eindhovens Dagblad (10 februari 2020). Geraadpleegd op 1 september 2020.
  9. Sociaal- en maatschappelijk verantwoord ondernemen MVO | Oostappen Vakantieparken. www.oostappenvakantieparken.nl. Geraadpleegd op 1 september 2020.
  10. (nl) Peter Gillis, COA (10 september 2015). Geraadpleegd op 1 september 2020.