Oosterwijk (Zuid-Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oosterwijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oosterwijk (Zuid-Holland)
Oosterwijk (Zuid-Holland)
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Leerdam
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 5′ OL
Overig
Postcode 4163
Netnummer 0345
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oosterwijk is een dorp (volgens velen ten onrechte een buurtschap, maar er staat een kerk) ten westen van de gemeente Leerdam. In het verleden behoorde Oosterwijk tot het nog verder naar het westen gelegen Kedichem. Voor 1820 was Oosterwijk nog een zelfstandig dorp met eigen schout (burgemeester) en schepenen (wethouders). Later is Oosterwijk met een herindeling bij Leerdam geplaatst. Verder grenst Oosterwijk aan de rivier de Linge.

Oosterwijk bestaat uit de Lingedijk, de Noorderlingedijk, de Koenderseweg, de Oudendijk, de Nortierstraat en het Kerkelaantje. Het Kerkelaantje vormt de kern van het dorp. Het dorp bestaat uit ongeveer tachtig huizen. Klein-Oosterwijk hoort niet bij Oosterwijk maar is een straat van Leerdam. Het grenst wel aan Oosterwijk.

Oosterwijk wordt nog weleens verward met het Noord-Brabantse Oisterwijk dat dezelfde uitspraak, maar niet dezelfde spelling heeft.

Kerk van Oosterwijk[bewerken]

Aan het Kerkelaantje bevindt zich de hervormde kerk van Oosterwijk. Het middeleeuwse kerkgebouw werd wegens bouwvallige staat in 1872 afgebroken en vervolgens in de huidige vorm herbouwd. Eind jaren 90 is de klokkentoren vervangen. De oude klokkentoren bleek in zo'n slechte staat, dat deze moest worden vervangen. Daarmee heeft de kerk van Oosterwijk de voorpagina van het AD gehaald. Op de voorpagina was te zien hoe de oude klokkentoren van de kerk werd getakeld. Het hout was dermate rot dat het met de hand verpulverd kon worden. Op 26 mei 1997 kreeg de kerk, na bijna een jaar zonder klokkentoren te hebben gestaan, een replica van de oude klokkentoren.

Het kasteel van Oosterwijk[bewerken]

Het kasteel dat ooit naast de kerk stond, is in 1984 afgebrand en in 1987 vervangen door een eigentijdse villa. Nadat het zijn functie als kasteel had verloren, is het lange tijd in gebruik geweest als pastorie.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Oosterwijk is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp een aantal rijksmonumenten, zie: