Orpiment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orpiment
Mineraly.sk - auripigment.jpg
Mineraal
Chemische formule As2S3
Kleur Citroengeel, oranjegeel, bruingeel
Streepkleur Vaalgeel
Hardheid 1,5 tot 2
Gemiddelde dichtheid 3,52 kg/dm3
Glans Hars- tot parelachtig
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Breuk Conchoïdaal (schelpvormig)
Splijting [010] Perfect
Kristaloptiek
Kristalstelsel Monoklien
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal orpiment of auripigment is een arseen-sulfide met de chemische formule As2S3.

Eigenschappen[bewerken]

Het doorzichtig tot doorschijnend citroengele, oranjegele of bruingele orpiment heeft een parelglans, een vaalgele streepkleur en het mineraal kent een perfecte splijting volgens het kristalvlak [010]. Het kristalstelsel is monoklien. Orpiment heeft een gemiddelde dichtheid van 3,52, de hardheid is 1,5 tot 2 en het mineraal is niet radioactief. Het mineraal is sterk pleochroïsch, van wit tot grijswit met een lichtrode tint.

Naamgeving[bewerken]

De naam van het mineraal auripigment is afgeleid van het Latijnse aurus (goud) en pigmentum (kleurstof), vanwege de gouden glans van het mineraal. Als gele verfstof was het ook bekend onder de naam geel zwavelarsenicum of koningsgeel.

Voorkomen[bewerken]

Orpiment is een mineraal dat wordt gevormd in hydrothermale aders van lage temperatuur, in hete bronnen en als een verweringsproduct van arseen-houdende mineralen, voornamelijk realgaar. De typelocatie is niet gedefinieerd. Het mineraal wordt onder andere gevonden in de Twin Creeks mijn, ten noorden van Winnemucca, Humboldt county, Nevada, Verenigde Staten.

Zie ook[bewerken]