Overleg:Benzine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

er zit een fout in het stukje over loodvrije benzine en super. eerst wordt gezegt dat alleen nog maar loodrije benzine (super) wordt verkocht en de volgende zin dat super nog maar beperkt beschikbaar is.

Er staat ' In Europa wordt sinds midden jaren '90 van de vorige eeuw vrijwel uitsluitend loodvrije benzine (super) verkocht. Super is vanaf oktober 1996 zeer beperkt verkrijgbaar'. 'Vrijwel uitsluitend' is niet gelijk aan 'alleen nog maar'. Aleichem overleg 17 apr 2006 17:02 (CEST)


Verschillende persoonlijke meningen over accijns en het Kwartje van Kok verwijderd, ne. Caligula 17 nov 2007 17:25 (CET)

Benzine van een plant?[bewerken]

Het woord benzine lijkt op de achternaam van Carl Benz, maar bestond al voordat de Duitsers de automobiel hadden uitgevonden. Het is afkomstig van benzoë, de hars van de benzoëboom. Dat was de oorspronkelijke bron waaruit benzine gedestilleerd werd. Benzoë komt van het Arabische woord luban gawi, dat 'wierook uit Java' betekent. Door de handel met de Catalanen kwam het woord naar Europa. Daar viel de eerste lettergreep weg en werd de a een e. Dit werd het Italiaanse woord benjui en in het Middellatijn benzoe.

Ik heb dit stuk verwijderd omdat het verhaaltje over hars bij mij als totale onzin klinkt. Ik kan er nauwelijks bronnen over vinden en de bronnen die te vinden zijn (zoals de website van de Bovag!) lijken de Wikipedia als hun bron te gebruiken. Als het werkelijk niet waar is, waar het op lijkt, is het behoorlijk triest dat dit al jaren op Wikipedia staat. Tûkkã (overleg) 28 jan 2011 19:16 (CET)

Een interessante bron zijn altijd gezaghebbende woordenboeken. Het WNT zegt er dit over [1] "Als afleidingen van benzoë zijn te beschouwen de scheikundige namen benzine en benzol, ter aanduiding van lichamen tot wier samenstelling benzoë wordt gebruikt.". Het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands zegt er ook wat over: [2]. In ieder geval lijkt benzine van dezelfde benz- te komen als benzeen, en dat komt van benzoë. Zowel WNT als EWN lijken het dus eens met wat hier stond, al moet men het niet te kort door de bocht formuleren. Er zullen alleszins geen auto's op extracten van de benzoëboom hebben gereden. Paul B (overleg) 28 jan 2011 19:30 (CET)
Zie voor eea etymologiebank.nl. Sonty (overleg) 28 jan 2011 19:31 (CET)
Soortgelijke teksten staan ook de en: en de: artikelen. Met uitzondering van de zin "Dat was de oorspronkelijke bron waaruit benzine gedestilleerd werd" kan volgens mij de de oorspronkelijke tekst teruggezet worden. HenkvD (overleg) 28 jan 2011 19:45 (CET)
Iets uitgebreider verhaal teruggezet. Wat ik niet echt heb kunnen vinden, is wanneer men begonnen is Benzin te gebruiken voor een mengsel van koolwaterstoffen. Paul B (overleg) 28 jan 2011 20:22 (CET)
Volgens de duitse wikipedia, helaas zonder bron: 1825 entdeckte Faraday die später Benzol genannte Verbindung in geleerten Gasflaschen, er nannte sie damals bicarbure d’hydrogène, bevor sie von Eilhard Mitscherlich in Benzin umbenannt wurde. Er bezeichnete damit allerdings unser heutiges Benzol. Mitscherlich benannte den Stoff nach dem von ihm benutzten Ausgangsstoff, dem Benzoeharz. Die Zuordnung zu unserem heutigen Benzin geschah durch Justus von Liebig. Zwitser123 (overleg) 29 jan 2011 09:32 (CET)
Dat laatste is dus wat problematisch. Ik heb meer dan genoeg bronnen kunnen vinden die vermelden dat Liebig het Benzin van Mitscherlich hernoemde tot Benzol, maar heb nergens expliciet kunnen vinden hoe het komt dat de naam Benzin dan weer in zwang is gekomen voor een mengsel van koolwaterstoffen. Paul B (overleg) 29 jan 2011 11:31 (CET)

33 MJ/L?[bewerken]

Is het wel 35MJ/L? Heywood geeft 44MJ/Kg, net zoals andere delen van deze site. Dat komt overeen met 33MJ/L! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.210.136.170 (overleg · bijdragen)

Benzine, dieselolie en kerosine worden verschillend behandeld[bewerken]

De pagina's over de motorbrandstoffen benzine, dieselolie en kerosine hebben totaal verschillende indelingen. Je zou zo zeggen dat die vrijwel gelijkluidend zouden kunnen (of moeten) zijn. Het zou een goede zaak zijn om alle drie pagina's op te bouwen met dezelfde hoofdstukindeling.

Bijvoorbeeld:

Naam met uitleg Toepassing Fabricage Energieinhoud (en dan liefst volgens één norm, zoals mJ/kg met omrekening naar mJ/l en kWh. Milieueffecten en accijnsopbouw Literatuur – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.238.202.158 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Goed idee... Aarzel vooral niet om het plan in werking te zetten. Da's de bedoeling, eigenlijk. Kleuske (overleg) 7 jul 2015 19:02 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Benzine. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 okt 2018 14:18 (CEST)