Overleg:Station Amsterdam Centraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toelichting op wijziging van 8 april 2005: er stond eerst dat dit het eerste station was dat "door een architect werd ontworpen". Ik denk dat dat wat gemodificeerd moet worden: vroegere stations werden wel degelijk ook door een architect ontworpen. Maar dit was inderdaad het eerste station waar een "coryfee" aan te pas kwam. Zie voor een overzicht van (vroege) Nederlandse stations en hun architecten H. Romers, Spoorwegarchitectuur in Nederland 1841 - 1938, Walburg Pers, Zutphen 1981. MartinD 8 apr 2005 19:16 (CEST)

Gallery?[bewerken]

Ik zie de foto's in de Gallery allemaal onder elkaar, wat ik ook aan de code verander. Hebben andere mensen dat ook? MJS 17 aug 2007 20:05 (CEST)

Ik soms ook (en niet alleen op dit artikel), met Firefox 1.x en 2.x, maar alleen na een "harde refresh" van de pagina. Een klik op tabje "artikel" lost het altijd op. En ik heb geen idee hoe dat kan... - Erik Baas 17 aug 2007 20:10 (CEST)
Ik had het ook een keer, en ik had het 2 keer bij Amsterdam Bijlmer. Altijd als ik een paar dingetjes weghaal en weer terugzet, zitten de foto's weer naast elkaar. Nuvola apps edu languages.png TahR78 Gestarte artikelen 17 aug 2007 20:12 (CEST)

ICE naar Munchen[bewerken]

Hallo, ik heb een vraag over de ICE naar Munchen. Volgensmij bestaat deze namelijk niet: als ik kijk naar reisadviezen staat het er nergens en ik heb hem ook nooit gezien. Klopt het dat ICE 220 bestaat? Groeten, 213.10.27.88 22 sep 2008 22:13 (CEST)

Goed punt, volgens mij is deze trein afgelopen december vervallen, er staat me bij dat er vorig jaar in het spoorboekje nog wel een ICE van Amsterdam Centraal naar München Hbf stond. Ik heb even gekeken bij Lijst van treinseries in Nederland gekeken, daar staat ICE 220 als "Amsterdam Centraal - Köln Hbf - Frankfurt Hbf - (München)", dat komt geloof ik overeen met de situatie van vorig jaar. Dit was een ICE verbinding van Amsterdam naar Frankfurt waarvan 1 rit door ging naar München. In de huidige dienstregeling zie ik deze inderdaad niet meer terug. De ICE van Amsterdam naar Frankfurt is volgens het spoorboekje (Hispeed pargina 19, Ba en Bb) genummerd 120-128 (oneven naar Frankfurt, even naar Amsterdam), de laatste rit naar Frankfurt en de eerste rit naar Amsterdam zijn echter genummerd in de 220 serie (227 en 226), wellicht een overblijfsel van die oude ICE. Helemaal thuis in het nummeringsssysteem ben ik verder niet. Het zou kunnen dat deze toch aansluitend doorrijdt naar München als een nationale ICE, ipv een internationale trein en derhalve niet meer in het spoorboekje of planner van Hispeed is opgenomen. Dat zou ik zo niet weten.
Hoewel ik dus geen aanwijzingen meer zien dat er nog een rit doorrijdt naar München, kan ik dit dus niet met zekerheid zeggen. Wellicht dat iemand meer kennis van zaken heeft en het indien nodig kan corrigeren. Ik laat het voorlopig even staan omdat het mij gewoon niet duidelijk is.--Fogeltje 22 sep 2008 23:32 (CEST)
Alleen de CNL rijdt (nog) naar München. De ICE's rijden naar Frankfurt en één keer per dag naar Basel. zie de vertrekstaat. Simon(neushorn) 23 sep 2008 09:15 (CEST)
Oke, want ik dacht al van he???. Ik heb namelijk zelf met de ICE gereisd en er stond niks met verlenging Munchen erbij, gewoon Frankfurt(M)Hbf. En op Frankfurt stond er ook geen Munchen Hauptbahnhof, maar alleen Zug endet hier, bitte nicht einsteigen... Ik las wel eerder dat in een periode van 2006/2007 ze doorreden naar Munchen. 213.10.27.88 23 sep 2008 18:12 (CEST)
Even in de spoorboekjes gekeken: In de dienstregeling van 2007 reed inderdaad één ICE uit Amsterdam door naar München, sinds afgelopen december is die ingekort tot Frankfurt. T Houdijk 23 sep 2008 20:49 (CEST)
Jammer... 213.10.27.88 24 sep 2008 18:36 (CEST)

Metrostations in infobox?[bewerken]

Hej,

de gebruiker LEGO heeft de metrolijnen 51 t/m 54 in de infobox toegevoegd. Hoewel dat technisch keurig gedaan is vraag ik me af of het de bedoeling is dat die daar staan. Immers, ook de trams, bussen en veerboten staan daar niet. Hoe denken jullie daarover?

Richard 14 mei 2010 10:06 (CEST)

Dit is ook bij een groot aantal andere stations gebeurd, en daar is ook al discussie over ontstaan. Dit lijkt me iets om centraal te overleggen op bijvoorbeeld Overleg portaal:Openbaar vervoer. Bjornlammers 14 mei 2010 11:22 (CEST)
Ik heb de vraag gedupliceerd. Verder overleg graag op de hierboven aangegeven plaats. Richard 14 mei 2010 11:36 (CEST)

Vervoerders[bewerken]

Horen de Deutsche Bahn, Thalys en Fyra niet ook bij het lijstje van vervoerders? Ik weet dat de ICE bij DB en NS horen, dus vandaar Deutsche Bahn. Dqfn13 (overleg) 5 dec 2011 12:33 (CET).

De Thalys en ICE zijn internationale samenwerkingsverbanden die rijden onder de exploitatievergunning van NS in Nederland. Bovendien maken deze treinen deel uit van de NS-Internationaal product aanbod. De Fyra-treinen wordt bereden onder HSA (High Speed Alliance) een dochter maatschappij van NS. Alleen de nachttreinen worden niet onder de NS vlag gereden. NS heeft een monopolie positie op het hoofdrailnet en hoewel het theoretisch mogelijk is zijn er nog geen internationale (dag)treinen die in concurrentie met de NS worden gereden. Bij een mogelijke verlenging van de eurostar naar Amsterdam is dat wel zo.Smiley.toerist (overleg) 5 dec 2011 15:08 (CET)
Okay, dus het is de NS en de andere bedrijven en meer dus niet. Wel duidelijk zo, bedankt! Dqfn13 (overleg) 5 dec 2011 16:32 (CET)

Pictogrammen[bewerken]

Op andere stations lemma's staan vaak de pictogrammen van de vervoerders. Hier niet meer, daardoor zijn er nu veel anoniemen die die pictogrammen terugplaatsen. Waarom worden die verwijderd? Ik vind het met pictogrammen ook wel goed te doen. Dqfn13 (overleg) 20 dec 2012 18:03 (CET)

Er lijkt één persoon te zijn die het steeds terugplaatst, onder twee IP-adressen, en dat lijkt me eigenlijk gewoon degene die het ingelogd anderhalf jaar geleden massaal op zoveel mogelijk stations plaatste - wat ik uiteraard niet kan bewijzen. Destijds is het op verschillende stations teruggedraaid (niet op alle, maar ik wil daar best wel een botverzoek voor indienen als daar consensus over is...). Mijns inziens zijn de logo's overbodige versiering die de leesbaarheid en de bewerkbaarheid niet verhogen - zeker wanneer de logo's niet uitgelijnd zijn en sowieso in veel gevallen te klein om goed leesbaar te zijn. Het geeft dan een eerder rommelige uitstraling. De anoniem, noch de oorspronkelijke plaatser (zelfs als dat verschillende personen zijn) hebben ooit één argument gegeven waarom die logo's geplaatst worden en hoe de encyclopedie en de lezer daarmee gediend zijn. Zelf vraag ik me dus vooral af waarom de logo's steeds teruggeplaatst worden en niet zozeer waarom ze verwijderd worden. Paul B (overleg) 20 dec 2012 19:04 (CET)
Het was voor mij gewoon een vraag omdat ik zie dat er een bewerkingsoorlog over gevoerd wordt. Zelf maakt het mij niet uit of die logo's er staan, al zijn ze zeker vervelend tijdens het bewerken omdat de namen nogal erg lang zijn. Want ja: {{Pictogram vervoersmaatschappij Nederland|NS}} voor iets wat ook gewoon {{logo|NS}} had kunnen heten is gewoon vervelend. Dat de leesbaarheid in het geding is, ben ik het niet mee eens. Maar het is absoluut rommelig en heeft verder weinig toegevoegde waarde. Dqfn13 (overleg) 20 dec 2012 19:40 (CET)
Naar aanleiding van een verzoek hier heb ik deze pagina voor een week semibeveiligd. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 27 dec 2012 10:39 (CET)

NS en NS Internationaal[bewerken]

Ik heb moeite met NS/NS-internationaal in het sjabloon. NS-Internationaal is nu een bedrijfsonderdeel van NS. Als je het onderscheid wil maken tussen binnenlandse diensten en internationaal, zijn er twee NS bedrijfsonderdelen: NS Reizigers BV en NS Internationaal. NS-Internationaal is nu geen apart bedrijf meer.Smiley.toerist (overleg) 3 dec 2014 13:01 (CET)