Overleg:Twitter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Openingszin[bewerken]

Deze zin "Twitter is een populaire dienst die vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien naar Europa" vind ik een beetje typisch. Het gebruik van Twitter als trend is dat misschien, maar de dienst zelf is natuurlijk gewoon een website die niet locatiegebonden is.

Sijmen 2 sep 2008 16:41 (CEST)

Mee eens, ik heb het aangepast. Zo beter? Freaky 1 jan 2009 19:53 (CET)

Vreemd (onder geschiedenis)[bewerken]

"Twitter werd in Nederland geïntroduceerd door Erwin Blom, destijds hoofd nieuwe media van de VPRO en maker van o.a. het digitale themakanaal 3VOOR12." Hoe dan? Was voor die tijd Twitter niet in Nederland toegankelijk? De invloed van 3Voor12 wordt misschien wat overdreven: er wordt al jaren over Twitter geblogd.

Mee eens. Erwin staat dan wel bekend als de eerste Nederlandse twitteraar maar ik heb er nog nooit bewijs voor gevonden en de bewering dat hij het medium hier heeft geïntroduceerd gaat mij sowieso wat ver. -Walter Vos

Twitteren ?[bewerken]

'De activiteit bij het gebruiken van Twitter heet Twitteren'

Die zin vind ik een beetje raar, aangezien men meestal spreekt over Tweeten. Zal ik dit aanpassen ? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Joran95 (overleg · bijdragen)

Hoi Joran95, voeg het er dan liever gewoon aan toe in plaats van "twitteren" te vervangen door "tweeten". Ik "twitter" zelf ook en gebruik het woord "tweeten" nooit maar zie wel dat beide vormen voorkomen. Groetjes ɘVe Roept u maar! 28 aug 2009 13:44 (CEST)
Ik heb het eraan toegevoegd, als iemand een betere manier weet om het te formuleren, ga uw gang ! --Joran95 28 aug 2009 14:11 (CEST)
Vergeet niet een onderscheid te maken: Twitteren omvat het gehele gebruik van twitter. Tweeten betekent niets meer dan het versturen van een tweet, de maximaal 140 tekens lange berichten. Iemand er problemen mee als ik dat erbij zet? Access Overleg 5 apr 2011 11:16 (CEST)
Nee, lijkt me een goed onderscheid! ɘVe Roept u maar! 5 apr 2011 11:18 (CEST)

Woordenlijst[bewerken]

Ik wil graag een verklarende woordenlijst toevoegen aan het artikel. Dit omdat twitter nogal wat specifieke termen heeft zoals bijvoorbeeld tweeps. Nu vraag ik me af of het meerwaarde heeft voor het artikel en/of het niet beter is om een verklarende woordenlijst in een nieuw artikel te plaatsen. Graag jullie mening.


  1. = (#)hashtack en dit wordt vaak gevolgd door een zoekwoord. Tik je dit in, dan wordt de hele database van Twitter doorzocht op dit woord.
  2. Tweeps = de volgers van een twitteraar
  3. Tijdlijn = een chronologisch overzicht van berichten die je zelf stuurde en die van de tweeps.
  4. ook de toevoeging #dtv = durf te vragen, komt nogal eens voor als iemand hulp ergens bij nodig heeft.
  5. Het is een tijdje gebruik geweest om vooraf, bij gebeurtenissen of evenementen #zinin te melden.

77.174.114.47 21 jan 2018 11:32 (CET)

Prominente Twitteraars[bewerken]

Is de lijst met prominente Twitteraars niet overbodig? Het draagt niets bij. De genoemde personen zijn ook niet de mensen met de meeste volgers of zo iets dergelijks. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.169.145.251 (overleg · bijdragen) 1 jun 2016 11:08‎

Hoi. Je hebt een punt: er is willekeur momenteel. Of de huidige tekst beter is dan niets, dat is de vraag. Met vriendelijke groeten, Face-smile.svg4ever(Overleg) 4 jun 2016 11:49 (CEST)

Het aantal volgers zegt niets, je kunt ook via via volgers ‘kopen’, en toevoegen aan je bestaande relaties.77.174.114.47 21 jan 2018 11:28 (CET)

Trivia[bewerken]

Bij populaire tv programma’s zoals expeditie Robinson of ik vertrek (#expeditierobinson #ikvertrek) is het een populaire activiteit om tijdens de uitzending commentaar te leveren, dit levert vaak hilarische maar ook discutabele tweets op.

Het is bij veel gebruikers een gewoonte om het aantal (automatisch opgetelde) tweetberichten te vermelden in hun account. Alsof dit een statussymbool is.

Bij de internetdienst ‘delete all my tweets’ kun je al je tweets deleten en zo met een schone lei verder.

Iedereen kan jou volgen, het is mogelijk om zelf je account op slot te zetten, zodat mensen je niet kunnen volgen. Zij die dit willen moeten dit vragen. Je kunt ook twitteraars blokkeren, zodat ze niet meer verschijnen in je tijdlijn, en jouw berichten niet meer kunnen lezen.

Weliswaar gaat het bliksemsnel om informatie te verspreiden via Twitter, hierbij komt er ook veel ‘nepnieuws’ de wereld in, dat weer geretweet wordt door anderen.

Er zijn gevallen bekend van twitteraars die vertelden ‘net aangekomen te zijn op plaats x’ en waar vervolgens thuis werd ingebroken.

Foto’s van verdwenen personen/kinderen of gestolen zaken (vaak met foto) worden vaak snel verspreid via Twitter met verzoek uit te kijken.

De reikwijdte en impact van Twitter is onbekend. Er zijn twitteraars veroordeeld die nepbommeldingen of bedreigingen hebben verstuurd. 77.174.114.47 21 jan 2018 11:26 (CET)