Overleg:Veluwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Overleg:Veluwe (doorverwijspagina) voor de discussie wat voor doorverwijsconstructie hier gebruikt moet worden. – gpvos (overleg) 11 apr 2008 21:00 (CEST)

Hoogste punt[bewerken]

In tegenstelling tot wat velen denken, is het hoogste punt van ons land niet de Sint Pietersberg in Limburg te vinden maar in Aruba. Ook dat is ons land ook al kennen we het niet.. GerardM 27 jan 2004 16:43 (CET)

Nee. Het hoogste punt van Nederland is de Vaalserberg. Het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden is de Mount Scenery op Saba. Lennart 27 jan 2004 16:45 (CET)
Bedankt. Je hebt gelijk. Memory does not serve me well.

Veluwse beken[bewerken]

Beken KUNNEN schoon water bevatten.. Dit is toch zo ? GerardM 27 jan 2004 19:58 (CET)

Ik geef toe dat het geen fraaie formulering is. Het probleem is dat niet alle beken schoon zijn en dat de waterkwaliteit van de Veluwse beken achteruit gegaan is de laatste tientallen jaren. Maar ik zal de formulering verbeteren. Zo is het te veel een open deur. Roepers 27 jan 2004 23:51 (CET)

Oorsprong naam Veluwe[bewerken]

Wat ik me herinner is de oorsprong vd naam "Veluwe" mogelijk ooit als betekenis geweest om de grondsoort van de streek aan te duiden, dus "Vel Uwe" = Fel Uwe = "felle aarde", waarbij fel synoniem was voor schraal.

De oorsprong van de naam "Betuwe kwam van "Bet Uwe" = "betere aarde". Dit moet wel gecheckt worden waar dat vermeld staat, kan evengoed uit een sage of dergelijke zijn. --Sonty567 4 apr 2008 10:25 (CEST)

Voor wat betreft Veluwe heb je volgens mij gelijk, hoewel ik het me herinner als "Vale Ouwe" maar met dezelfde etymologie. "Betuwe" komt dacht ik van Batavia, en heeft dan dus geen etymologische connectie met Veluwe. - ɘVe Roept u maar! 4 apr 2008 10:29 (CEST)
Dank voor je reaktie, Vale Ouwe en Bataafs vind ik inderdaad meer terug, ik heb nog geen serieuze (etymologisch/ historisch/ archeologisch) bron kunnen vinden over de oorsprong van de benamingen. Ik zal proberen of ik wat kan vinden, maar het lijkt misschien meer een sage of dergelijke te zijn. --Sonty567 4 apr 2008 10:37 (CEST)
Ik zal ook es kijken of ik wat in etymologische woordenboeken of zo kan vinden. Anders kunnen we altijd nog proberen de Taalunie of het Genootschap Onze Taal te mailen, misschien dat zij ons kunnen helpen. Groeten, ɘVe Roept u maar! 4 apr 2008 10:40 (CEST)
Mocht het uiteindelijk een sage zijn, dan is het op zich wel leuk om voor de lezer als Trivia of dergelijke te vermelden in het artikel. Wat ik verder wel weet is dat de westrand van de Veluwe de vindplaats in de provincie Utrecht is van archeologische vondsten van voor de jaartelling. In de rest van de provincie vinden ze verhoudingsgewijs vrij weinig. Plaatsnamen in die Veluwse westrand als Zeist zijn daarbij gerelateerd aan Oud-Saksisch aldus een etymologische/ archeologische serieuze bron. --Sonty567 4 apr 2008 10:51 (CEST)
Leuk! Ik zie dat de naam "Seist" voor het eerst voorkwam in 838. Ik kom zelf oorspronkelijk uit Putten, en die naam werd voor het eerst (als "Puthem") gevonden in 855, dus uit dezelfde periode. De etymologie daarvan is waarschijnlijk gewoon "dorp (=hem, heim) met een put". Interessante materie :-) Groet, ɘVe Roept u maar! 4 apr 2008 10:55 (CEST)

Ja, Putten ken ik wel, ik heb een half jaar ernaast in Ermelo gewoond, die naam Ermelo schijnt ook al iets mee te zijn. Is inderdaad leuke materie die ook mijn interesse heeft. --Sonty567 4 apr 2008 10:58 (CEST)

Toekomst van de recreatie[bewerken]

Ik heb deze bewerking grotendeels teruggedraaid. Zoals het er stond, was het een toekomstvoorspelling, en over de toekomst kun je wel verwachtingen hebben, maar je kunt het niet als feit brengen (behalve misschien van maansverduisteringen en zo).

In aangepaste vorm kan er misschien wel iets over gezegd worden. Ik denk aan de volgende mogelijkheden:

  • Verwachtingen van deskundigen op basis van bepaalde waarnemingen of trends. Dan kan het feit genoemd worden dat instantie X of persoon Y of publicatie Z de verwachten dat de recreatie zich meer langs de randen van het gebied zal gaan concentreren.
  • Trends die in de afgelopen tijd zijn waar te nemen. Zoiets als: "In de laatste decennia concentreert de recreatie zich geleidelijk steeds meer langs de randen van het gebied".
  • Bestaande plannen. Zoiets als: De overheid streeft naar een concentratie van de recreatie langs de randen van het gebied, om de grote druk van de recreatie op de natuur te verkleinen

Dat moet natuurlijk alleen toegevoegd worden als er informatie bestaat dat het zo is. Johan Lont (voorbehoud) 1 mei 2008 00:24 (CEST)

Opsomming van toeristische centra[bewerken]

Dit rijtje komt op mij over als een nooit volledige opsomming, die vooral een verkapte plek is om het toerisme in de eigen regio te promoten. Wat mij betreft verwijderen. Groet, ArjanHoverleg 13 okt 2008 12:30 (CEST)

Aanvullen met informatie die deze claims ondersteunt (of weerlegt) lijkt me beter. b222 ?!bertux 13 okt 2008 13:07 (CEST)
Is ook goed. Als het inhoudelijk maar iets toevoegt. ArjanHoverleg 13 okt 2008 14:37 (CEST)

Veluwe[bewerken]

Hello, would that be possible the name Veluwe comes from Flevo? Sometimes in Dutch an -e- is added, for exemple: Karel (from Karl). Flamanchti (overleg) 2 okt 2011 14:19 (CEST)

That is quite unlikely. Flevo stems from Flevomeer, an inland lake described by Roman geographer Pomponius Mela in AD 44. See also en:Vlie.
"Veluwe", however stems from "Vale Uwe", which is supposed to be Old-Dutch for "Barren ground". Caseman 2 okt 2011 18:22 (CEST)

Laaglandnatuurterrein[bewerken]

De link onder het woord 'laaglandnatuurterrein' verwijst simpelweg naar de wiki van 'Natuurgebied' en op die pagina is het woord laaglandnatuurterrein niet terug te vinden. Verkeerd gelinkt lijkt me dus? Het lijkt me overigens wel nuttig dat hier doorgeklikt kan worden naar een verklaring, want persoonlijk kan ik alleen gissen naar de betekenis van 'laaglandnatuurterrein'. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 114.94.100.126 (overleg · bijdragen)