Overleg gebruiker:MariekeKraanLB

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hallo MariekeKraanLB, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.156.860 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dag MariekeKraan, gezien de letters LB en je bewerkingen op Lucas Bols wijs ik je graag even op onze gebruiksvoorwaarden mbt openheid geven over betaald bijdragen. Daarnaast zijn de pagina's WP:NPOV en WP:ZP mogelijk ook interessant.

Succes verder. Mvg, Encycloon (overleg) 25 okt 2018 16:34 (CEST)[reageer]

Hi Encycloon, ik ben redelijk nieuw in het bewerken op Wiki, dus ik hoop dat ik op deze manier jouw bericht kan beantwoorden. Ik wil zeer graag open zijn over mijn bewerkingen en wil dan ook ten alle tijden voorkomen dat er content verwijderd wordt op verdenking van promotie van onze merken. Waar kan ik precies mijn gebruikersprofiel aanpassen? MariekeKraanLB (overleg) 5 nov 2018 13:46 (CET)[reageer]

Dag MariekeKraan, als je op Gebruiker:MariekeKraanLB klikt, kun je je gebruikerspagina aanmaken en bewerken. Mvg, Encycloon (overleg) 5 nov 2018 15:06 (CET)[reageer]
Dank je! Encycloon (overleg) 5 nov 2018 15:33 (CET)[reageer]

Beoordelingsnominatie Bols Genever[brontekst bewerken]

Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Bols Genever dat is genomineerd door Vis met 1 oog. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20181025 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel eruit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld, dan zal het worden verwijderd.

N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 26 okt 2018 02:02 (CEST)[reageer]

  • Beste Marieke, proficiat met je eerste lemma. Ik heb de indruk dat er best wat overlap is tussen dit lemma en het lemma van Lucas Bols. Misschien is het beter een aantal feiten uit dit lemma te verwerken in het lemma Lucas Bols, en van dit lemma een doorverwijspagina te maken. Als dat moeilijk klinkt laat maar iets weten. Alternatief zou zijn om een betere inleiding te schrijven die duidelijker maakt dat dit over het product gaat, en niet over het bedrijf. P.S. als je reageert op een overleg, altijd tekenen door op het einde vier tildes te plaatsen. SvenDK (overleg) 3 nov 2018 06:02 (CET)[reageer]
  • Hallo SvenDK, bedankt voor de tips. Ik zou inderdaad graag Bols Genever toe willen voegen aan Lucas Bols en van de Bols Genever lemma een doorverwijspagina maken. Kun je me vertellen hoe ik dat doe? MariekeKraanLB (overleg) 5 nov 2018 13:52 (CET)[reageer]

Privaat archief[brontekst bewerken]

Deze bron geef je voor de bewering

  • dat Lucas Bols 's werelds oudste gedistilleerde merk is

en

  • dat Lucas Bols in 1575 werd begonnen.

Deze laatste bewering wordt hier als marketingmythe bestempeld.

Kun je daarom vertellen welke specifieke documenten uit dit archief de beweringen wél ondersteunen? In een 'privaat archief' liggen immers talloze documenten, dat is mijns inziens geen overtuigende bronvermelding te noemen. Overigens is origineel onderzoek doorgaans niet toegestaan, maar we mogen het wel gebruiken om andere bronnen kritisch te bekijken.

Mvg, Encycloon (overleg) 5 nov 2018 15:14 (CET)[reageer]

Hi Encycloon, in alle documenten die bewaard zijn gebleven staat het jaartal 1575 als geboortejaar van de firma Lucas Bols, destijds genaamd ’t Lootsje. Het jaartal 1575 blijkt te verwijzen naar de begintijd dat een zuid-hollandse familie Bols begint met distilleren en worden aangeduid als Koornbranders.

Er zijn helaas weinig tot geen documenten uit de 16de eeuw van Bols bewaard gebleven maar we kunnen het geboortejaar wel onderbouwen. Het geboortejaar is in eerste instantie de datum die door de eeuwen heen vanuit de familieoverlevering wordt genoemd. Daarvoor zoeken wij natuurlijk ondersteuning in eventuele overgebleven documenten en archieven. Er zijn 2 duidelijke aanwijzingen uit historische documenten die dit ondersteunen:

  • In de jaren 70 werden de in 1881, 1882 en 1909 gepubliceerde verslagen ontdekt van de ‘Classicale en Synodale vergaderingen de verstrooide gemeenten in het land van Cleef, Sticht en Aken’. In het verslag over het jaar 1575 stond op 6 juli een verzoek aan de synode gericht vanuit het middelkwartier van Gulick- waartoe ook Kirchherten behoorde- of het een Christen vrij stond om uit rogge of tarwe brandewijn te maken en daarmee handel te drijven (zie bijlage 1 acten synode). De kerkelijke verslagen waren afkomstig van ‘verstrooide gemeenten’ oftewel protestantse gemeenten die op de vlucht waren voor godsdienstige onderdrukking. Zij kwamen vooral uit de zuidelijke Nederlanden (destijds omgeving Antwerpen en Mechelen) en vluchtten naar Keulen en omgeving omdat men met dat gebied handelsbetrekkingen onderhield. In diezelfde gemeente vinden we in 1581 ook ene weduwe Bols en haar zoon. (bijlage 2 acten kerkeraad). Ook zien we in stambomen van een familie Bols die nu nog bestaat in Antwerpen en terug te voeren is naar de 16de eeuw, een Poorter (een voorwaarde om bepaalde beroepen te mogen uitoefenen) van Antwerpen in 1566, ene Laureys Bols die plotseling uit de boeken verdween en zeer waarschijnlijk is gevlucht naar Duitsland. Hij is dan ook waarschijnlijk degene die daar de basis legde voor de familie Bols die volgens de familie-overlevering uit 1765 in het gebied van Gulick ‘schouten sijn geweest en regeerders en koornbranders’ (zie bijlage 3 geslachtslijst).
  • In 1874 wordt door de destijds bestuurder en vennoot van Lucas Bols, Dhr. Moltzer een brief aan de rijksarchivaris van ’s Gravenhage (zie bijlage 4 Brief Moltzer) gestuurd tijdens een onderzoek naar de historie van het bedrijf. Hij geeft daarin aan dat de firma Bols ‘volgens de overlevering van opvolger op opvolger’ zou dateren uit 1575. Dhr. Molzer baseert zich op inmiddels helaas verloren gegane documenten die naar hetzelfde jaar leiden als de voorheen genoemde verslagen van ‘Classicale en Synodale vergaderingen’, echter staat deze conclusie van dhr. Molzer geheel los daarvan omdat deze verslagen uit 1881 pas weer in 1970 zijn ontdekt! De onderzoeken die zijn ingesteld door dhr. Moltzer maken voorts duidelijk dat Pieter Jacobsz Bols in 1640 in Amsterdam geregistreerd wordt en afkomstig was van het plaatsje Kirchherten in Gulick bij Keulen, hetgeen de eerste aanwijzingen versterkt. Pieter wordt in 1646 poorter, en daarna werd hij wijnhandelaar en distillateur op de Rozengracht. Dhr. Moltzer geeft ook aan dat bij de tweede stadsuitbreiding de ‘Loots’ van de familie Bols binnen de stadsmuren kwam te vallen en dat op plattegronden van Amsterdam anno 1625 duidelijk de stenen gebouwen zijn te vinden waarin de distilleerderij en daarnaast woonhuis van Bols zijn aangegeven.

De conclusie luidt dan ook dat de familie Bols een van origine zuid nederlandse familie is, gevlucht voor godsdienstige onderdrukking van de protestanten naar Gulick in Keulen en aldaar het beroep van korenbranders uitoefende. In 1575 zijn Bols nazaten in de omgeving van Amsterdam neergestreken en maakten buiten de stadsmuren een ‘Loots’ waarin brandwyn gemaakt werd die door uitbreiding van de stad in 1625 binnen de stadsgrenzen viel. Vanaf dat moment is de Bols distilleerderij, destijds genaamd ’t Lootsje’ in archieven te vinden op de Rozengracht en wordt ook Pieter Bols geregistreerd in Amsterdam als Poorter en distillateur.

Tot slot heb ik voor de volledigheid ook een document uit 1816 toegevoegd, waarin het bedrijf ‘van ouds genaamd’ het Lootsje nu doorgaat als ‘Erven Lucas Bols’, bij de verkoop aan dhr. Van ’t Wout na het overlijden van de laatste mannelijke Bols nazaat (bijlage 5 circulaire overdracht). Deze wens van de weduwe is tot op de dag van vandaag gerespecteerd, alleen hebben wij sinds 2006 het woord ‘Erven’ laten vallen omdat dit voor niet Nederlanders verwarrend was en als mannelijke voornaam werd gelezen.

Bijlage 1 - Acten Synode
Bijlage 2 - Acten kerkeraad

Bestand:Bijlage 3 - geslachtslijst|miniatuur|Bijlage 3 - geslachtslijst

Bijlage 4 - brief Moltzer
Bijlage 5 - Circulaire overdracht

Hopelijk biedt dit wat meer duidelijkheid.

Groeten, MariekeKraanLB (overleg) 13 nov 2018 20:28 (CET)[reageer]

Dag MariekeKraanLB. Dit biedt zeker meer duidelijkheid, hartelijk bedankt voor deze uitgebreide reactie en de informatie! Lijkt me dan inderdaad geen mythe. Mvg, Encycloon (overleg) 13 nov 2018 21:01 (CET)[reageer]
Hoe kan een brief uit 1816 (bijlage 5) in 's hemelsnaam in een proportionele drukletter gezet zijn, zie hieronder? Valentijn Sessink (overleg) 16 feb 2019 01:11 (CET)[reageer]

verwijderen feitelijke gegevens[brontekst bewerken]

Beste Marieke, ik zie nu pas dat je afgelopen oktober de hele pagina Lucas Bols hebt herschreven, met als mededeling "feitelijke onjuistheden zijn verwijderd", terwijl je bij die handeling diverse controleerbare feiten verwijderde, waaronder feitelijke geschiedenis en informatie over toeleveranciers. Met name het weghalen van de informatie van de Keuringsdienst van Waarde en het feit dat de moutwijn bij Filliers vandaan komt, vind ik merkwaardig. Daarbij spreekt je eigen Wikipagina dan van "Onze" merken. Wat bedoel je daarmee? Ben je in dienst van BOLS? Of is er alleen maar iets misgegaan bij het bewerken? Ik heb de informatie over de extern ingekochte moutwijn nu ondersteund met een link naar de Gazet van Antwerpen, ik hoop dat dat helpt om het Wikipedia-artikel zo goed mogelijk te maken. Want daar gaat het toch om, nietwaar? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Valentijn (overleg · bijdragen)

Hierbij aansluitend: Wikipedia is geen platform om als bedrijf zelf informatie te plaatsen ten koste van andere informatie. Schrijven over jezelf kan vrijwel nooit neutraal gedaan worden (zeker niet als marketingmedewerker, wat op je gebruikerspagina nog verduidelijkt zou moeten worden). Daarom het verzoek om terughoudend te zijn met wijzigingen aan de pagina Lucas Bols; als er zonder duidelijk gegronde reden grote stukken tekst verdwijnen en/of vervangen worden kan dit in zijn geheel weer ongedaan gemaakt worden.
Ik raad je aan om vooral gebruik te maken van Overleg:Lucas Bols - als je daar wijzigingen voorstelt met vermelding van bronnen kunnen (neutrale) anderen dit beoordelen en in passende manier in het artikel verwerken. Mvg, Encycloon (overleg) 16 feb 2019 11:45 (CET)[reageer]

Stuk over KvW[brontekst bewerken]

Beste Encycloon en Valentijn Sessink, zoals vermeld in mijn gebruikersprofiel, werk ik inderdaad bij Lucas Bols. Daarbij vertel ik oook dat ik ten alle tijden wil voorkomen dat mijn artikelen voor beoordeling worden genomineerd of verwijderd worden op verdenking van promotie van onze merken. Graag ga ik daarom met jullie in overleg, wanneer er onduidelijkheden zijn.

Graag zou ik het stuk over de aflevering van KvW verwijderd zien. De manier waarop de KvW zijn informatie profileert, staan wij niet achter. Onze verder mening over het programma laat ik achterwege, maar Lucas Bols maakt al meer dan 430 jaar lang likeuren en genevers. Dit gebeurt onder andere in het centrum van Amsterdam, waar de Lucas Bols distilleerderij staat. Hier wordt het hart van de Bols likeuren en genevers gemaakt, middels het distilleren en macereren van kruiden en granen.

Hoor graag wat jullie hiervan vinden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door MariekeKraanLB (overleg · bijdragen)

Dag MariekeKraanLB, wat is precies het probleem? Puur de vermelding van de aflevering of de informatie over het blenden in plaats van destilleren? Ik heb zojuist een andere bron toegevoegd die dezelfde informatie geeft, dat kunnen we niet zomaar censureren omdat het bedrijf dat graag wil. Wel zou 'in een aflevering van' weggehaald kunnen worden - dit past ook prima in een voetnoot.
Groet, Encycloon (overleg) 20 mrt 2019 10:49 (CET)[reageer]

Beste Encycloon, het gaat eigenlijk om beide. Op dit moment refereert het stuk naar een onjuiste, dan wel oude bron. We nodigen jullie dan ook graag uit om in Amsterdam te komen kijken bij onze distilleerderij.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door MariekeKraanLB (overleg · bijdragen)

Beste MariekeKraanLB, ik neem er kennis van dat Lucas Bols N.V. er "niet achter staat" hoe KvW zijn informatie profileert, maar dat lijkt me verder niet vermeldenswaardig. En dat van die "Lucas Bols distilleerderij" in het centrum van Amsterdam - eh, geloof je dat echt zelf? Dat dat keteltje in jullie experience center de wereldwijde alcoholproductie voor Bols N.V. doet?
Wat wel nuttig zou kunnen zijn: een overzicht van de joint ventures van Bols. Ik zie dat "Avandis" (een joint venture) de alcohol voor de likeuren maakt, klopt dat? Is er bedrijfsdocumentatie (persberichten) die dat ondersteunt? Als je nieuwere bronnen hebt, dan is dat altijd nuttig. Dan kun je ze bijvoorbeeld op de overlegpagina van Lucas Bols zetten, dat lijkt me een goed, en onafhankelijk controleerbaar, idee. Valentijn Sessink (overleg) 26 mrt 2019 10:48 (CET)[reageer]

Hallo Valentijn Sessink, graag wijs ik je op dit persbericht over de opening van de distilleerderij in 2014. Ik hoop dat we daarna dit overleg kunnen afsluiten en de referentie verwijderd kan worden. Mochten er alsnog onduidelijkheden bestaan, zou ik je graag in contact brengen met Sandie van Doorne voor een persoonlijke uitnodiging in de distilleerderij.

Bestand:Persbericht NL Lucas Bols Distilleerderij terug in Amsterdam.pdf|miniatuur

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door MariekeKraanLB (overleg · bijdragen)

Hallo MariekeKraanLB, dank voor de uitnodiging. Ik heb telkens opnieuw, telkens wanneer je dingen beweerde, geprobeerd ondersteunend bewijs te vinden over je beweringen. Maar ik word er een beetje moe van: steeds maar lijk ik iets anders te vinden - namelijk bewijs voor het tegendeel. Nu ook weer: in https://www.volkskrant.nl/economie/dit-spotje-moet-de-amerikanen-weer-bols-genever-laten-slurpen~b2fc99fe/ staat vermeld: de alcohol komt uit Zoetermeer. Bovendien heb ik de cijfers eens bekeken, de totale jenevermarkt is meer dan 10 miljoen liter groot, ik vond een (weliswaar oud, maar toch) marktaandeel van Bols N.V. van 30-40% (Cijfers van 20 jaar terug, uit het stuk van de ACM), wat zou betekenen dat er ruim meer dan een miljoen liter jenever gemaakt zou moeten worden in de die kleine distilleerderij (ketels 800 liter totaal) in hartje Amsterdam. Of grondstof voor 10 miljoen liter jenever (wat even goed dan weer suf zou zijn, want dan verdun je blijkbaar heel erg?) Dat lijkt me niet mogelijk. Als ik het mis heb, hoor ik het graag - onafhankelijke bron dan uiteraard. Maar vooralsnog lijkt het erop, dat je aan het wrijven bent in een vlek. Valentijn Sessink (overleg) 29 mrt 2019 17:23 (CET)[reageer]
https://www.ftm.nl/artikelen/lucas-bols-een-uitgeknepen-citroen-vermomd-als-groeibriljant vond ik ook nog, daar staat wederom dat Bols de productie heeft uitbesteed en dat er sowieso maar 42 mensen bij Bols werkzaam zijn. Valentijn Sessink (overleg) 30 mrt 2019 00:25 (CET)[reageer]